Na Sardinii zadrželi bývalého katalánského premiéra Puigdemonta.

Katalánský expremiér Carles Puigdemont byl ve vězení v italském Sassari. Bojovníka za nezávislost Katalánska zatkli na Sardinii. Soud poté rozhodl o jeho propuštění, nicméně politik musí zatím zůstat na Sardinii.

Současný europoslanec měl být zadržen na základě zatykače, který vydal španělský nejvyšší soud. Madrid ho viní ze vzpoury kvůli referendu o nezávislosti Katalánska v roce 2017.

Puigdemont odcestoval na italský ostrov Sardinie, aby se zúčastnil akce společně s ministryní zahraničních věcí Katalánska Victòria Alsinou a předsedkyní parlamentu této autonomní španělské komunity Laurou Borràsovou.

Akce se měla uskutečnit v Algheru, italském městě, které má jednak historické vazby na Katalánsko, ale část tamních politiků se navíc snaží prosadit nezávislost na Itálii.

Zadržení katalánského expremiéra vyvolalo řadu reakcí u španělských politiků. Zatímco představitelé hnutí za nezávislost zatčení odsuzují a označují ho za další příklad „represí“, jeho političtí protivníci podle španělských médií vesměs žádají, aby byl vydán do Španělska a souzen.

V Barceloně se mezitím před italským konzulátem shromáždily stovky lidí.

Španělské úřady chtějí bývalého katalánského prezidenta soudit kvůli obvinění ze vzpoury, pobuřování a zpronevěry veřejných prostředků poté, co jeho vláda v roce 2017 zorganizovala referendum – které španělské soudy prohlásily za nezákonné – s cílem vyhlásit nezávislost Katalánska.

Za uspořádání referenda byli odsouzeni i další členové tehdejší katalánské vlády k mnoha letům vězení. Letos v červnu španělská vláda schválila milost uvězněným katalánským politikům, kteří tak byli propuštěni na svobodu. Milost se ale nevztahuje na Puigdemonta ani na další obviněné politiky, kteří před soudem uprchli do zahraničí.

Puigdemont je členem Evropského parlamentu, který ho ale zbavil poslanecké imunity. Proti tomuto rozhodnutí podal katalánský politik námitku k soudu, který o ní ještě nerozhodl.

Jak připomněla média, není to poprvé, co byl Puigdemont od útěku do Belgie zatčen. V roce 2018 politika zatkla německá policie, tamní soud ho ale do Španělska nevydal. (pel)

Španělsko poslalo Katalánce na 13 let do vězení za uspořádání referenda. Vypukly protesty