Brazilského prezidenta Jaira Bolsonara nepustili v New Yorku do restaurace, protože není očkován proti covidu-19. Pizzu tak proto musel sníst na chodníku. 

Prezident Brazílie přicestoval do USA, aby se zúčastnil 76. zasedání Valného shromáždění OSN.

A přestože při vstupu do budovy OSN není třeba předkládat certifikát o vakcinaci, v New Yorku je nicméně zakázána návštěva restaurací a podniků bez potvrzení o bezinfekčnosti.

„Luxusní večeře v New Yorku,“ tweetoval brazilský ministr sekretariátu Luiz Eduardo Ramos s fotografií Bolsonara, jak venku jedí pizzu s několika členy své delegace.

Starosta New Yorku Bill de Blasio už dříve vyzval světové lídry, aby se před návštěvou NY nechali očkovat. Stejnou výzvu připojil také generální tajemník OSN António Guterres.

Bolsonaro, který je kritizován za postup během pandemie, patří mezi skeptiky vůči očkování. Uvedl, že bude „posledním Brazilcem“, který dostane vakcínu proti covid-19.

Do New Yorku dorazil v neděli večer, přičemž brazilská média informovala, že ke vstupu do svého hotelu musel použít zadní vrátka, aby se vyhnul demonstrantům, kteří křičeli „Vypadni Bolsonaro!“ u hlavního vchodu. (pel)