Čínská vláda označila videohry za elektronickou drogu a oznámila, že zvažuje úplný zákaz hraní dětí do 12 let. Akcie hlavních vývojářů v Číně se začaly propadat poté, co státní deník firmy z oboru vyzval, aby více bojovaly s herní závislostí mladých hráčů. Investoři se pak obávají, že vláda vůči hernímu průmyslu zasáhne podobně jako proti dalším technologickým firmám.

Tamní vláda dlouhodobě tlačí na vybraná soukromá odvětví.

Nyní mohou nejnovější regulace dopadnout také na herní průmysl. Státní média totiž zveřejnila, že čínské úřady mohou zakázat hraní počítačových online her dětem mladším 12 let. Podle nich jde o „elektronické drogy“.

Hodnota akcií dvou největších čínských firem zaměřujících se na herní průmysl klesla během posledních 24 hodin až o 10 procent.

Společnost Tencent proti pondělí na hongkongské burze ztratila 7 procent. NetEase, proti pondělku odepsala dokonce téměř 8 procent.

Investoři tak reagují na slova čínské vlády, která hry označila za návykové a drogy.

Hernímu průmyslu přitom dlouhodobě dominovaly Spojené státy a Japonsko. V poslední době se však herní velmocí stává právě Čína. Tamní technologičtí giganti totiž začali skupovat herní studia po celém světě.

Čína má nejvíce hráčů her na světě. Herní trh v Číně je přitom silně regulovaný. Země nepovoluje vydávat a prodávat hry, které obsahují určité politické názory, brutalitu, nahotu a mnoho dalších věcí.

Minulý týden navíc Peking avizoval, že se hodlá zaměřit na soukromé vzdělávání. Společnostem v tomto odvětví země zakáže zisk, navyšování základního kapitálu nebo obchodování na burze. I tehdy reagovaly akcie dotčených společností značným propadem.

Čínské úřady totiž chtějí z firem, které nabízejí třeba doučování školních předmětů, udělat neziskovky. Komunistická strana tak chce zvrátit úbytek tamní populace. Jedním z kroků má být dostupnější vzdělání pro děti. (pel)