Černošický městský úřad se nezalekl žaloby, ve které premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje zastavit řízení ke střetu zájmů. Černošický úřad se i přesto rozhodl řízení nepřerušovat.

„Městský úřad, odbor přestupků, dospěl k závěru, že na základě podané žaloby
nebude zahájené řízení přerušovat,“ oznámil úřad na webu.

„Z důvodu předběžné opatrnosti (snížení rizika stížnosti či žaloby na nesprávný
úřední postup) nebude Městský úřad, odbor přestupků, zveřejňovat ani
poskytovat text žaloby podané žalující stranou ke Krajskému soudu v Praze,“ doplnil.

Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Poprvé černošický úřad v premiérově kauze rozhodl v lednu 2019. Dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 tisíc korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který březnu téhož roku rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Koncem září 2019 ale nadřízený středočeský krajský úřad oznámil, že v přestupkovém řízení nebylo prokázáno spáchání skutku a řízení pravomocně zastavil.

Letos v lednu se pak na černošický úřad znovu obrátila organizace Transparency International (TI), která podala i původní podnět. Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Předseda vlády se proto v polovině května obrátil na Krajský soud v Praze. Odvolává se na to, že v dané kauze dochází k porušení zásady „ne bis in idem“, v překladu tedy „ne dvakrát o tomtéž“. To znamená, že by justice neměla posuzovat stejný případ dvakrát.

Jak upozornil server iRozhlas.cz, žaloba nemá přitom odkladný účinek. Bylo tak plně na zvážení Černošic, zda počkají na výsledek soudního sporu, či budou v přestupkovém řízení pokračovat.

Pokud by totiž Babiš u soudu uspěl, mohl by nařídit zastavení celé kauzy. Městský úřad se však rozhodl řízení nepřerušit.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)