(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Tálibán doby „českou“ vojenskou základnu Sultan Chajl v provincii Vardak, na které v minulosti pobývali i vojáci ČR, když tam cvičili afghánské pěší jednotky. Na Twitteru to oznámil mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid.  

Upozornil na to server iDnes.cz.

„Mudžahedíni nechtějí plýtvat životy vojáků. Doufáme, že se vyhneme krveprolití a boji a sami se připojí ke svým bratrům. Ochráníme je a pošleme za jejich rodinami. Toto jsou jednotky, které se připojily k mudžahedínům v oblasti Sultan Chajl v okresu Sajdabád v provincii Vardak,“ citoval deník mluvčího.

Doplnil, že islamisté propustili posádku ze základny bez úhony.

Jak server připomněl, v posledních týdnech se poměrně často stává, že afghánští vojáci dobrovolně skládají zbraně, když jim Tálibánu zaručí bezpečí.

Základna Sultan Chajl leží v horách na jih od Kábulu a je stěžejní pro zajišťování bezpečnosti hlavní dopravní tepny spojující hlavní město s Kandahárem na jihu země.

V minulosti tam od roku 2010 do 2014 pobývali i vojáci ČR, když tam cvičili afghánské pěší jednotky.

Jak iDnes.cz dále upozornil, v roce 2011 při explozi nastražené výbušniny pod autem zahynul rotmistr Robert Vyroubal, o 2 měsíce později byl těžce zraněn velitel výcvikového týmu Adrian Werner, který později na následky zranění zemřel. Češi na na počest Vyroubala základnu Sultan Chajl přejmenovali na „Vyroubal Czech Camp“.

Situace na bojišti se přitom vyostřuje. Od začátku května Tálibán zdvojnásobil počet okresů pod svojí kontrolou. Aktuálně jich drží 157 z celkových 407.

Austin Miller, velitel amerických jednotek a mise NATO v Afghánistánu tento týden varoval, že Tálibán se zmocnil území v okolí Kábulu a správních středisek provincií a nevyloučil letecké údery proti povstaleckému hnutí.

Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán loni na konci února podepsaly mírovou dohodu. Vojáci USA a dalších zemí NATO se do 14 měsíců mají zcela stáhnout z Afghánistánu.

„Budeme bedlivě sledovat, zda Tálibán dodržuje podmínky dohody,“ uvedl tehdy americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Varoval navíc, že tato dohoda nemusí znamenat vůbec nic, pokud nebudou podniknuty skutečné kroky a dodrženy sliby a závazky.

Pompeo zdůraznil, že cílem Spojených států je bezpečný Afghánistán, kde nebude místo pro teroristická uskupení.

Tálibán se v dohodě zavázal, že již nebude udržovat kontakty s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát (IS) a že bude bojovat proti dalším teroristickým uskupením. (pel)