Ministerstvo financí se chlubí tím, jak v Česku funguje regulace hazardu, ale ve skutečnosti tomu není zcela tak. Herny s kasiny a spolu s nimi i gambleři se jen přesunuli na internet. (Ilustrační foto)

Ministerstvo financí (MF) pod vedením Aleny Schillerové (ANO) se chlubí tím, jak v Česku díky Babišově vládě funguje regulace hazardu, ale ve skutečnosti tomu není zcela tak. Přestože počet heren a hracích automatů za poslední 4 roky výrazně klesl, provozovatelé heren a kasin se spolu s gamblery přesunuli na internet, kde navíc posilují. 

Resort o tom informoval na webu.

„Nastavením jasných pravidel se nám podařilo nejen zkrotit přebujelý hazard, ale především lépe ochránit naše občany a jejich rodiny před destruktivními následky závislosti na hazardním hraní. V našem rejstříku vyloučených osob, kterým provozovatelé nemohou umožnit účast na hazardní hře, je aktuálně přes 200 tisíc lidí,“ řekla Schillerová.

„Z ulic zmizely špinavé herny a nahradily je moderní kavárny, kadeřnictví, místa pro děti. Jen pro srovnání, před 10 lety jsme tu měli více než 100 tisíc automatů, dnes zhruba jen pětinu. Troufám si říct, že jsme ze sebe konečně strhli nálepku kasina v srdci Evropy,“ doplnila.

Zejména v důsledku nové regulace hazardu poklesl od roku 2017 počet hracích automatů o 62 procent z 53 554 na současných 20 269. Počet provozoven technické hry se pak snížil o celých 80 procent ze 4 329 na pouhých 702 provozoven v celé zemi.

Z provedené analýzy ministerstva podle Schillerové vyplývá, že nastavení regulace hazardu z roku 2016 je plně funkční a plní svůj účel, mimo jiné i chrání samotné hráče před nebezpečím vzniku závislosti na hazardu.

Jenže přestože počet heren a hracích automatů za poslední 4 roky výrazně klesl, provozovatelé heren a kasin se přesunuli na internet, kde navíc posilují.

Zatímco do nabytí účinnosti zákona o hazardních hrách v roce 2017 odehrávalo zhruba jen 10 procent objemu her, v roce 2020 už byl tento poměr téměř vyrovnaný, když internetové provozování hazardního hraní činilo zhruba 45 procent.

Nejvýraznější přesun na internet je možné sledovat u kursových sázek, kde se podíl internetu na daňovém inkasu v posledních 8 letech navýšil o více než 40 procentních bodů na úroveň 91 procent.

Významný nárůst podílu internetového hraní je zřejmý také u technické hry, a to z 16 procent na 40 procent.

Klíčovou roli v tomto vývoji za poslední rok sehrála také pandemie covidu-19, která dlouhodobý trend ještě urych­lila.

„Internetové hraní se stává stále rizikovějším zejména kvůli rychlosti provozované hry, anonymitě hráče a dostupnosti 24 hodin denně. To vše dělá online hazard atraktivnějším a podle naší analýzy i rizikovějším. A já jsem přesvědčena, že na vyšší rizikovost hazardní hry musí být do budoucna reagováno, klidně i proporčním vyvážením vyšší mírou zdanění,“ řekla Schillerová.

Loni se také konečně spustil Rejstřík vyloučených osob z hraní hazardních her, v němž jsou uvedeni například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi nebo jsou v úpadku. V současnosti je v něm zapsáno asi 206 tisíc lidí, z toho téměř 900 z nich dobrovolně na vlastní žádost. (pel)

Babiš má v plánu více zdanit hazard. Státnímu rozpočtu to má přinést až 300 milionů ročně

Vedení Prahy chce zakázat herní automaty. Radní schválili novelu vyhlášky o hazardu