Kompletně naočkována proti covidu byla v Česku zatím jen zhruba 3 procenta obyvatel. (Ilustrační foto)

Kompletně naočkována proti covidu-19 byla v Česku zhruba 3 procenta obyvatel. Za uplynulý týden přibylo více než 50 tisíc obyvatel ČR, kteří dostali 2. dávku očkování. Pokud by očkování druhou dávkou postupovalo stejným tempem jako za uplynulý týden, podařilo by se potřebných 70 % obyvatel ČR naočkovat kompletně až v polovině prosince 2023.

Do čtvrtka 18. března (včetně) bylo v České republice vyočkováno celkem 1 263 379 dávek vakcíny proti covidu-19.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami bylo dosud (bez zahrnutí dat z pátku 19. března) naočkováno celkem 340 921 obyvatel, což je zhruba 3,1 procenta populace ČR (Česko má 10,7 milionu obyvatel).

Počet dávek naočkovaných během jednoho dne se v ČR sice postupně zvyšuje. Ve čtvrtek 18. března to bylo 42 647osob, což je však méně než před týdnem, kdy (čtvrtek 11. 3.) bylo aplikováno 44 336 dávek vakcíny proti covidu-19.

Druhou dávku v uplynulém týdnu dostalo v Česku 50 254 osob. Což představuje průměr 7 179 kompletně naočkovaných lidí denně.

Při tomto tempu očkování druhou dávkou by však proočkování zbylých 7,149 mil. obyvatel (tak, aby celkem bylo naočkováno 70 procent populace v ČR) trvalo zhruba 995 dní. Kompletní naočkování dvěma dávkami by při tomto tempu bylo hotovo až v polovině prosince roku 2023…

Změnu v této aritmetice, jež počítá s nutností naočkování dvěma dávkami, by mohlo přinést použití vakcín od firmy Johnson & Johnson, u které k dosažení potřebného vakcinačního efektu postačuje jediná dávka.

Do Česka by se tato „jednodávková“ vakcína mohla dostat již během dubna letošního roku.

Dosud se v Česku očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Všechny tyto preparáty vyžadují, aby lidé byli naočkováni dvěma dávkami přípravku.


PODÍL POPULACE NAOČKOVANÉ KOMPLETNĚ PROTI COVIDU-19


Česko zatím v očkování své populace výrazně zaostává za zeměmi, jako jsou Izrael, Chile, USA či dokonce Srbsko, které není členem EU.

Kompletně naočkováno (potřebným počtem dávek) bylo v Izraeli už téměř 52 % obyvatel. V Chile přesáhl podíl plně očkovaných hranici 14 procent. Ve Spojených státech je už plně proočkováno více než 12 procent populace. Stejně je na tom například i Srbsko.

Naopak, Německo je tom z hlediska očkování jen o málo lépe než Česko. Očkování proti covidu-19 v Česku začalo 27. prosince 2020.