Ministrům, poslancům a dalším ústavním činitelům hrozí podstatné snížení platu.

Ministrům, poslancům a dalším ústavním činitelům hrozí podstatné snížení platu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla snížit platy ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Poslanci by tak přišli o 22 tisíc Kč měsíčně. Svůj návrh už Maláčová poslala k připomínkám. Pirátská strana přišla minulý týden s návrhem na zmrazení platů politiků na celý příští rok.

„Navrhuji snížení platů ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. A ´minimálka´ by se měla valorizovat automaticky dle vývoje mezd,“ uvedla Maláčová.

Poslancům by se tak podle jejího návrhu snížil plat o zhruba 22 tisíc Kč měsíčně.

„Doufám, že ANO a Piráti to podpoří, zmrazení je pouze ústupová varianta. Návrh jsme vyslali k připomínkám,“ podotkla Maláčová.

Minimální mzda v ČR v roce 2020 činí 14 600 korun měsíčně.

Piráti chtějí zmrazit platy poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů pro příští rok.

Vedle toho připravují spolu s poslanci dalších stran komplexnější legislativu, která má vázat růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky, nikoliv pouze na průměr finančního ohodnocení ve státním sektoru, jak je tomu nyní.

„Koronavirová krize dopadla těžce na celou zemi. Řada firem bojuje o přežití, hrozí růst nezaměstnanosti, lidem mnohdy chybí peníze i na základní životní potřeby a máme rekordní schodek rozpočtu ve výši půl bilionu korun,“ zdůraznil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„V takové situaci považujeme za nevhodné, aby se politikům zvyšovaly platy. Náš návrh ušetří státu přes půl miliardy,“ vysvětlil.

S podstatně radikálnějším plánem přišel už v dubnu poslanec Václav Klaus mladší, který předložil návrh, jenž zcela rušil platy poslanců ve 2. pololetí roku 2020. Jeho návrh nebyl přijat…

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně. Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády pobírají měsíčně 243 800 korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Radikální Klaus ml. navrhl revoluci: Poslancům vzít platy a vyhnat je ze Sněmovny do práce