Obce v Česku se potýkají s vylidňováním. Sdružení samospráv požaduje vyšší dotace pro obce.

Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR) požaduje od státu zavedení finančních příspěvků na seniory či garantovaný příjem pro každou obec. Chtějí tím řešit vylidňování venkovských obcí v ČR. Požadují proto novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která by zabránila vylidňování českého venkova.

Z demografických dat vyplývá, že obce do 500 obyvatel přicházejí ročně o téměř tři procenta obyvatel. U obcí do 250 obyvatel je tento úbytek ještě vyšší, a to téměř tři a půl procenta, tvrdí sdružení.

Zároveň dochází k tomu, že stoupá počet seniorů nad 65 let. Za poslední tři roky jich v malých obcích přibylo v průměru osm procent, v některých obcích však až dvanáct procent.

Obce přitom na tyto demografické změny nejsou dostatečně připraveny. Zejména s rostoucím počtem seniorů v obci jsou spojeny náklady, které stávající rozpočtové určení daní nezohledňuje,“ konstatoval předseda SMS Stanislav Polčák.

Sdružení navrhuje, aby do rozpočtového určení daní bylo zavedeno nové kritérium, a to počet seniorů nad 65 let.

Toto kritérium funguje na Slovensku už sedmnáct let. Tímto modelem by obce na jednoho seniora získaly 5 200 korun. Při počtu 200 seniorů už to je milion korun ročně navíc do obecního rozpočtu,“ vysvětlil Polčák.

Dále chce SMS ČR upravit kritérium počtu žáků z aktuálních devíti procent na jedenáct. Náklady na žáka rostou. Průměrná obec odvádí ze svého rozpočtu na potřeby školství třináct procent z celkového rozpočtu. Od státu dostává devět procent.

Proto by podle Polčáka obce měly dostávat zmíněných jedenáct procent.

Tyto dvě úpravy by mohly pomoci obcím, které se potýkají se stárnutím svých obyvatel a odlivem lidí v produktivním věku.

Schopnost obcí financovat vlastní školy a zajistit kvalitní vzdělávání má podle Polčáka také vliv na to, jak se daří udržet na venkově mladé rodiny s dětmi.

Zasaženy úbytkem obyvatelstva jsou především hranice Vysočiny, Ústeckého, Karlovarského, Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje a také hranice Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Nejvíce se lidé stěhují do okolí Prahy, Brna, Českých Budějovic a Hradce Králové.

Trend stěhování do větších sídel, kde je lepší infrastruktura, dostupnější služby a vyšší životní standard, je podle SMS pochopitelný.

„Jedná se však o časovanou bombu. Vylidňování venkova je celospolečensky nežádoucí, protože vede k přetížení již existujících center a zároveň hrozí, že na takzvaných vnitřních perifériích stát v budoucnosti nebude mít lidské zdroje pro zajištění základních funkcí a obslužnosti či pro zemědělskou produkci a údržby krajiny,“ varoval Polčák.

Sdružení proto požaduje za zavedení samosprávního minima.

Představuje si jej ve dvou variantách. Šlo by buď o minimální garantovaný veřejný příjem pro každou obec.

Druhou variantou by byl kvazinárokový dotační titul pro menší obce, z něhož by obec financovala výkon samostatné působnosti, dále vybavenost a plat starosty. (ces)