Prezidentská kandidátka Alena Vitásková už získala přes 50 tisíc podpisů občanů.

Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková již pro svoji prezidentskou kandidaturu získala přes 50 tisíc podpisů občanů. Ke konci července jich měla 51 tisíc. V případě jejich úspěšného ověření ministerstvem vnitra by Vitásková splnila základní podmínku pro účast v lednových volbách hlavy státu.

Nasbírání více než 50 tisíc potřebných podpisů již dříve oznámili podnikatel Tomáš Březina a Jiří Kotáb.

Petice na podporu prezidentské kandidatury musí uchazeči o účast ve volbách odevzdat nejpozději do 8. listopadu. Úředníci pak zkontrolují, zda splňují všechny náležitosti. Zájemci se mohou do voleb přihlásit také tehdy, pokud pro svoji kandidaturu získají podpisy 10 senátorů nebo 20 poslanců.

Prezidentské volby se v Česku konají v lednu 2023.

Většina potenciálních kandidátů plánuje splnit podmínku účasti formou nasbírání dostatečného počtu podpiů občanů. Jako první oznámil překročení hranice 50 tisíc podpisů Tomáš Březina.

Aktuálně má k dispozici již zhruba 70 tisíc podpisů. Při odevzdání kandidatury by jich chtěl nashromáždit asi 75 tisíc až 80 tisíc.

Přes 50 tisíc podpisů údajně nasbíral i Jiří Kotáb, který se označuje za prvního tělesně postiženého kandidáta na českého prezidenta.

K potřebné hranici se údajně blíží předseda hnutí PES Jakub Olbert, který jich má kolem 40 tisíc.

Podnikatel Karel Diviš zatím nasbíral asi 25 tisíc podpisů. Bývalý rektor UK Tomáš Zima má zhruba 10 tisíc podpisů.

Bývalá rektorka Danuše Nerudová zahájila sběr podpisů začátkem června a během prázdnin objíždí řadu měst a petičních míst. Již dříve uvedla, že počet podpisů bude její tým finálně počítat a kontrolovat až na konci léta.

Odborový předák Josef Středula, který se také hodlá uchízet o funkci prezidenta, počet nasbíraných podpisů zatím nezveřejnil. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Alena Vitásková už pro svoji kandidaturu na Hrad získala více než 40 tisíc podpisů