Alena Vitásková už pro svoji kandidaturu na Hrad získala více než 40 tisíc podpisů.

Kandidátka na funkci prezidenta ČR Alena Vitásková už pro svoji kandidaturu na Hrad získala více než 40 tisíc podpisů. Na sociálních sítích oznámila, že na konci června už získala 40 500 podpisů s tím, že jejím plánem je získat 100 tisíc podpisů pro svoji kandidaturu.

Vitázková se v kampani vymazuje především vůči vládě Petra Fialy a její politice v oblasti energetiky.

„Ještě před pár týdny jsem tomu nevěřila, nyní mohu sdělit, že je to více než pravděpodobné, že letošní podzim a zima bude pro naši zemi krutější než pro kteroukoli jinou zemi. Již v létě se to pravděpodobně projeví, že nastává situace, kterou si laik nedokáže představit,“ varovala Vitásková.

Tvrdá slova volila i vůči nědávnému projevu Petra Fialy k národu.

„Z projevu premiéra Fialy k národu lze přímo vyčíst jeho odpovědnost za špatné řízení státu v rozporu s Ústavou ČR, za poškozování národních zájmů, za úpadek a krizi nebývalých rozměrů,“ zdůraznila Vitásková.

„Slib, že nikoho nenecháme padnout, byl jen posledním hřebíčkem do rakve projevu premiéra Fialy. Miliardami jen házel, jako by si neuvědomoval, že peníze do státního rozpočtu musí přinést daňoví poplatníci, firmy, občané, že vysoké ceny energií jsou důsledkem špatné energetické politiky, ideologie, která nás přivádí do chudoby a bídy, bankrotu firem a nezaměstnanosti,“ podotkla dále Vitásková.

„Stihl upozornit občany, že růst cen bude pro nás šokem, ale nemáme mít ostych požádat o podporu, prostě ´nebojte se žebrat´,“ podotkla Vitásková.

Nastínila také jak řešit situaci, kdy není možné prodávat elektřinu za cenu, za kterou ČEZ vyrobí (vč. přiměřeného zisku), neboť by se proti tomu postavili minoritní akcionáři.

„Ale řešení je jednoduché. Zdanit energetickou firmu například 53 % nebo dokonce 80 %. Pak pro spotřebitele v ČR tzv. ´zastropovat ceny´ např. na 2 Kč/kWh. Rozdíl ceny, za kterou ČEZ prodává na burzu nebo obchodníkům, pak uhradit ze státního rozpočtu,“ navrhla Vitásková.



Alena Vitásková dříve působila především v oblasti energetiky. Má zkušenosti z působení ve vedení společností jako Pražská teplárenská či RWE Transgas.

V období let 2011 až 2017 byla předsedkyní Energetického regulačního úřadu.

Ve své funkci se zaměřila na boj se solárními barony, o čemž později napsala knižní trilogii. V roce 2018 ji za to vyznamenal prezident Miloš Zeman.

Kvůli podezření z podílu na solárních podvodech stanula sama Vitásková před soudem. Nepravomocně byla odsouzena k 8,5 letům vězení. Vrchní soud ji však v roce 2018 pravomocně osvobodil.

Letos v lednu oznámila, že bude kandidovat na prezidentku. Miloš Zeman ji na začátku února zmínil mezi čtyřmi prezidentskými kandidáty, kteří podle něho mají šanci být zvoleni na Hrad.

„Z těch, kdo se už přihlásili, má moje sympatie jedině Alena Vitásková, protože si vedla velmi dobře v čele Energetického regulačního úřadu, kde bojovala proti takzvaným solárním baronům,” uvedl Zeman.


HODNOTY, PRIORITY A VIZE ALENY VITÁSKOVÉ V PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH:

Životní krédo: všeobjímající „ČESKO NA PRVNÍM MÍSTĚ“

Za české národní zájmy

  • zodpovědnost naší vlády a zákonodárců vůči naším občanům, nikoliv Bruselu, naše zákony nad evropskými

Za tradiční rodinu, domov a vlast

  • za naše tradiční hodnoty a odkazy předků, kulturní dědictví, tradiční rodinu

Rozvoj českého podnikatelského sektoru, inovace, vzdělání

Mír a plnohodnotný život

  • přijatelné ceny energií, bydlení, vody, zdravé životní prostředí, potraviny, ochrana proti nezákonnostem exekutorů

Zachování suverenity

  • územní integrita republiky – zásadně a kategoricky odmítnout jakékoliv zpochybňování tzv. Benešových dekretů, nepřipustit pobyt cizích vojsk na našem území

Zahraniční politika

  • dodržování mezinárodních úmluv, hájení národních zájmů, prosperita vlastní země

Vymahatelnost práva a spravedlnosti

  • omezený mandát soudců a státních zástupců, jejich zodpovědnost. (sfr)