Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima oficiálně zahájil kampaň do prezidentských voleb. (Ilustrační foto)

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima oficiálně zahájil kampaň do prezidentských voleb. Začne nyní za voliči jezdit i mimo hlavní město. Oslovit je chce svým životním příběhem nebo důrazem na používání „zdravého selského rozumu“, oznámil veřejnosti. Zatím se mu podařilo nasbírat téměř 10 tisíc podpisů pro svoji kandidaturu. Potřebných pro kandidaturu je získat 50 tisíc podpisů občanů.

Zima svou úmysl kandidovat na funkci hlavy na konci května.

Naní na náměstí Míru v Praze zahájil oficiální kampaň. Místo si vybral záměrně, protože by si přál, aby nejen u nás, ale i v jiných zemích, na Ukrajině, v Africe, v Asii byl mír.

Jako symbol své kampaně si vybral starý sanitní vůz Škoda 1203.

Mottem jeho kampaně je heslo „Země bez extrémů“.

„Jakýkoli extrém v lidském chování i v politice je špatný,“ prohlásil k tomu Zima.

„Rozhodl jsme se kandidovat na prezidenta jako nezávislý kandidát zdravého rozumu a naděje. Potřebujeme konečně normálního prezidenta – pro celou zemi, ne její půlku, vnímavého k obavám a potřebám lidí,“ uvedl.

„Chci, aby se v České republice cítil spokojeně a bezpečně každý z nás,“ dodal.

Podle Zimy je potřeba zachovávat zdravý selský rozum a dívat se na věci s rozvahou.

Zdůraznil, že při vedení fakulty nebo univerzity pracoval s velkými kolektivy, dával lidi dohromady a musel mezi nimi odstraňovat bariéry.

„Celý profesní život jsem pracoval s lidmi. Jako lékař, učitel, jako rektor Karlovy univerzity, i ve veřejném životě. Vždycky jsem se snažil lidi spojovat, být svorníkem všech protichůdných zájmů. A to má – podle mě – dělat prezident republiky,“ vysvětlil.

Upřesnil také, proč si pro kampaň vybral starou sanitku. Má to připomínat jeho vztah ke zdravotnictví a ke jeho profesi lékaře.

S tím, že  – v narážce na generála Pavla – si nechce v 56 letech hrát na to, že bude jezdit na motorce, když na ní dosud nejezdil.

A karavan za mnoho milionů (jako Andrej Babiš) si prý nemohl pořídit proto, že není multimiliardář. (sfr)