Kandidátka na prezidentu Nerudová masivně sbírá podpisy na kandidaturu na Hrad.

Kandidátka na prezidentku ČR Danuše Nerudová se nyní soustřeďuje na sběr podpisů pro svoji kandidaturu na Hrad. „Je to neskutečná jízda,“ uvedla na sociálních sítích. S tím, že s každým dalším petičním stánkem a s každým dalším navštíveným městem Nerudová cítí, že její podpora roste.

„A s ní roste i má chuť v tom pokračovat a přesvědčení, že to má smysl,“ uvedla.



„Děkujete mi, že jsem do kandidatury šla. Ale to já musím poděkovat vám. Za to, že do toho jdete se mnou! V mém týmu za ten měsíc přibyly desítky krajských koordinátorek a koordinátorů, dobrovolnic a dobrovolníků. Jsou to maminky, tátové, studenti i senioři.“

„Ti všichni teď pro vás ostatní zajišťují stálá petiční místa, sbírají podpisy a pomáhají plánovat mé cesty po regionech. Do jednoho jsou to skvělí lidé,“ uvedla.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová oznámila svojí kandidaturu na funci prezidentky ČR na konci letošního května.

Pokud by v prezidentské volbě zvítězila, stala by se první ženou v čele České republiky. A také nejmladší hlavou státu, kterou kdy ČR měla.

V čele Mendelovy univerzity v roce 2018 rovněž stanula jako první žena a zároveň byla nejmladší rektorkou v Česku. Nerudová je specialistkou na problematiku daní a jejich harmonizaci s Evropskou unií.

Kandidátka prozradila, že na prezidentskou kampaň již vynaložila miliony korun.

Je také předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody, kterou v roce 2018 založila tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). S nástupem pandemie koronaviru začátkem roku 2020 a s ní spojenými ekonomickými obtížemi spolu s dalšími ekonomy založila poradní organizaci KoroNERV-20.



Poznamenala také, že její manžel spolu s několika kolegy založil občanské sdružení Občanské právo, v jehož rámci navrhuje mimo jiné i omezení pravomocí prezidenta.

„Myslím, že je to jasný důkaz toho, že naše kariéry jsou striktně oddělené. A já bych s tím samozřejmě nesouhlasila,“ zdůraznila k možnému omezení pravomocí prezidenta Nerudová.

Nerudová tvrdí, že každý občan si zaslouží respekt a důvěru ze strany státu, stejně jako stát důvěru svých občanů. A prezident je tu podle ní od toho, aby pomohl tuto vzájemnou důvěru a z toho plynoucí stabilitu budovat.

Vláda by podle Nerudové měla tlačit obyvatele k tomu, aby šetřili.

„Aby šetřili elektřinou i na topení. Výměnou za to, že ušetříte část těch energií, tak budete mít nižší cenu. To je to, jak by vláda měla lidi motivovat,“ zdůraznila.

Ceny energií však podle Nerudové zůstanou buď na současné úrovni, nebo ještě porostou, pokud Rusko naplní své výhružky a na podzim zastaví tok plynu do Evropy.

Pokud bude chtít vláda udržet při životě pomoc, jakou teď připravuje, to znamená udržet při životě speciální energetický tarif, bude muset vydávat desítky miliard nejen letos, ale možná i v dalších letech. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Průzkum: Generál Pavel by ve druhém kole prezidentských voleb drtivě porazil Babiše