Někteří kandidáti na funkci prezidenta ČR buď vůbec nebo téměř vůbec nevyužívají Twitter.

Někteří kandidáti na funkci prezidenta ČR buď vůbec nebo téměř vůbec nevyužívají Twitter. Jiní jsou však aktivní a předkládají zde zásadní návrhy nebo drtivou kritiku vlády. Senátor Hilšer například slibuje, že jako prezident by do jím jmenovaných funkcí usiloval o nominace žen a mužů v poměru 50 % na 50 %. Středula, jako šéf odborové centrály, zase na Twitteru soustavně kritizuje vládu Petra Fialy.

Pokračujeme v mapování aktivit prezidentských kandidátů na sociální síti Twitter. V první části dominovali zatím největší favoriti prezidentských voleb.

Tentokrát jsme se zaměřili na „druhý sled“ kandidátů, ze kterých si zatím v průzkumech vede nejlépe senátor Marek Hilšer. (Více o průzkumu ZDE).

Hilšer za celý červenec přidal na svůj twitterový účet jen 4 příspěvky. Píše tam o sobě, že je „nezávislý, nadstranický a občanský kandidát“ a vyzývá k podpoře své kandidatury.

Mimo jiné se v řečnické otázce ptá, proč je ještě 80 let po smrti Františky Plamínkové (politička popravená německými nacisty během heydrichiády, pozn. redakce) v české politice strašákem feminismus?

„Jako prezident bych na funkce mnou jmenované usiloval o nominace žen a mužů 50/50. A pak ať vyhraje nejlepší!“ uvedl Hilšer.

Dále také na Twitteru kritizoval vysoké ceny mobilních tarifů v ČR.

„V ČR jsou nejdražsí mobilní tarify v celé EU. Někdo nejdražší být musí, ale proč zrovna český občan platí nejvíce? Naše politická reprezentace dlouhodobě nechce nebo nedokáže obhájit veřejný zájem a vytvořit podmínky pro konkurenční prostředí,“ podotkl Hilšer.

Ekonomický Březina

Kandidát Tomáš Březina, který jako jeden z mála již shromáždil dostatek podpisů občanů pro svoji kandidaturu, za měsíc červenec publikoval celkem 16 tweetů. Často se vyjadřuje k ekonomické situaci Česka.

Tvrdí například, že Česká republika je skrytě ekonomicky zkolonizovaná.

„Tudíž nemáme podstatnou část české ekonomiky v našich rukou. Nemáme české stavebnictví, dálnice staví švédské, francouzské nebo rakousko-ruské firmy,“ uvedl Březina.

„Získávají na tom obrovské peníze, u nás stavíme nejdráž v Evropě. Tyto firmy potom odvádějí zisky do svých zemí a jejich země bohatnou.“

„Ročně to znamená několik set miliard odvodů, což by dalo například na mnoho nových dálnic v Česku, stovky škol, školek, nemocnic nebo třeba vyšší platy. To je prostě obří problém!“ kritizoval Březina na Twitteru.

Březina: Nemáme české stavebnictví, dálnice staví švédské, francouzské nebo rakousko-ruské firmy.

S tím, že podle něho „zdravá ekonomika je výroba produktu a uplatnění produktu na trhu, nikoliv řeči v zasedačkách a úřadech“.

„Pokud s tím nic neuděláme, zabíjíme cestu k růstu životní úrovně, k vyšším důchodům, k funkčnímu sociálnímu státu, k vyšším mzdám,“ konstatoval.

Denní Středula

Odborářský šéf Josef Středula vydává své příspěvky na Twitteru denně. Často se věnuje ekonomickým problémům, jako jsou inflace či ceny ropy, přičemž ponejvíce kritizuje vládu Petra Fialy za to, že s problémy „nic nedělá“.

„Plyn letí vzhůru a zdaleka nevidíme ´světlo na konci tunelu´. Stejné to je s elektřinou, jídlem, prostě vším. Vláda Petra Fialy chystá měsíce pomoc rodinám ve výši až 16 tisíc Kč/rok, odmítá se seriózně bavit o zvýšení platů a pro firmy nedělá prakticky vůbec nic,“ uvedl Středula.

„Energetické firmy průběžně oznamují rekordní zisky, které táhnou ceny ropy, plynu a marže rovnající se lichvě. Vláda Petra Fialy s tím nic nedělá, přestože má nástroje pro zastropování cen a jejich usměrnění ve prospěch obyvatel, podnikatelů a ekonomiky!“ napsal Středula na Twitter.

Český Diviš

Kandidát Karel Diviš za červenec zveřejnil 48 tweetů, z nichž velká část se věnuje kampani a sbírání podpisů.

V jednom ze svých příspěvků se ale také zamyslel nad českým národem.

„Máloco mi tak leze na nervy, jako výroky typu ´Čecháčkovství´ a ´česká malost´, ´zaprděnost´ ve srovnání s jinými zeměmi. Projel jsem jich za život spoustu a opravdu si nemyslím, že bychom byli jako celek horší či méněcenní,“ zdůraznil Diviš.

„Všude platí Gaussova křivka – nejčastěji narazíte na normální fajn lidi, občas na génia a občas na pitomce. Já věřím tomu, že je důležité se nad ostatní nepovyšovat, ale také se před nikým nehrbit,“ dodal.

Neaktivní Alena

Téměř neaktivní je na Twitteru Alena Vitásková. A kandidát Tomáš Zima pak Twitter v kampani nevyužívá vůbec. (sfr)