Z potenciálních kandidátů na nového prezidenta ČR jsou na Twitteru významněji aktivní pouze někteří. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Z potenciálních kandidátů na nového prezidenta ČR jsou na Twitteru aktivní jen někteří. Přitom, u něterých se jejich aktivita redukuje na pouhé retweetování jiných, tedy cizích příspěvků. Což je nejvíce případ lídra prezidentských průzkumů Andreje Babiše, který se však oficiálně ke své kandidatuře chce definitivně vyjádřit až začátkem listopadu.

Za poslední tři dny šéf hnutí ANO Babiš na svém twiterovém účtu zveřejnil 16 tweetů. Převážně se ale jedná spíše o retweety svých stranických kolegů, jako jsou Karel Havlíček či Alena Schillerová. Takových, které poukazují na chyby nynější vlády. O své kandidatuře na prezidenta se na Twitteru nezmiňuje.

Jedním z mála Babišových vlastních tweetů je vyjádření: „Čau lidi. Stát od vás vybral meziročně 90 miliard korun navíc, tak se ptám, kde jsou? Proč je vláda nevrátí lidem? V pomoci občanům jsme nejhorší v EU.“

To takový generál Petr Pavel, který se v průzkumech drží hodně vysoko, ale stále na druhém místě za Babišem, je na Twitteru mnohem aktivnější. Až do července psal vlastní tweety téměř denně.

V červenci zatím až dosud publikoval pouze devět příspěvků. Některé z nich se věnují jeho kandidatuře, kterou chce oficiálně ohlásit na konci léta. Pochlubil se zde také sponzory své prezidentské kampaně.

Pavel například napsal: „Proč politici řeší častěji krizi politickou než klimatickou? Nevím, ale vím, že i naše země trpí horkem každým rokem víc.“

„Klimatickou krizi musíme řešit jako každou jinou – nebýt zaskočeni, spojit odborníky, identifikovat potřebná opatření a začít zmírňovat dopady krize,“ podotkl.

„Chci prosazovat, aby pravidla platila pro všechny stejně, a proto v tom jdu sám příkladem. Na konci léta oficiálně ohlásím kandidaturu a představím svou kampaň. Ke svým financím ale už teď přistupuji podle stejných pravidel, jako kdybych v kampani již byl,“ zopakoval na Twitteru generál Pavel.

Další kandidátka, Danuše Nerudová, za poslední tři dny zveřejnila 8 tweetů. Věnuje se zde naplno kandidatuře a zveřejňuje místa svých petičních stánků. Vyjadřuje se také k ekonomické situaci země a k dalším událostem.

V posledním tweetu komentuje výsledky prezidentského volebního modelu agentury Ipsos.

„35 let! V ČR musí lidé pracovat pro získání důchodu nejdéle ze zemí OECD. Důchodová komise pod mým vedením proto navrhovala zkrácení doby na 25 let,“ informovala Nerudová na Twitteru.

„Doporučuje nám to každý rok i OECD. Doufám, že vláda najde k tomuto kroku odvahu a zkrácení se dočkáme už v připravované reformě,“ zdůraznila.

Vyjádřila se také ke zbrojním aktivitám vlády.

„Všem těm, kteří pochybují. Armáda nejlépe ví, co potřebuje. V situaci, kdy máme za humny válku, kterou vede šílenec, co se nezastaví před ničím, považuji investice do obrany naší země za zcela adekvátní. I kdyby měly být na dluh,“ konstatovala Nerudová.

Pavel Fischer publikoval za poslední tři dny celkem 16 vlastních tweetů. Často reaguje na mezinárodní problémy a některé tweety píše dokonce v angličtině.

„Rusko odřízlo od plynu několik zemí EU. Naopak Budapešť usiluje o přístup k novým dodávkám plynu. Lavrov je nadšen. Pro vládu je solidarita EU řešením krize s energiemi. Solidarita jako princip v časech krize. Jak se to řekne maďarsky?“

„Moskva se chová jako pobuda a hospodský rváč. Včera slíbila, že umožní exporty obilí z Ukrajiny. Dnes zaútočila na ukrajinský přístav Oděsa raketami. Hanba,“ kritizoval na Twitteru Fischer.

Relativně aktivní je i další zájemce o funkci hlavy státu, Karel Janeček, který svoji kandidaturu oznámil již dříve. Za poslední 3 dny publikoval čtyři příspěvky – dokumentuje v nich výlety či události, kterých se účastnil. O kandidatuře jako takové se zmiňuje v příspěvcích ze začátku července.

„Za svůj život jsem došel k přesvědčení, že k opravdu šťastnému životu musíme nalézt rovnováhu. Rovnováhu v životě, rovnováhu mysli i rovnováhu fyzickou. Rovnováhu mezi zodpovědností a radostí, přísností i laskavostí, vůči svým dětem i všem nám ostatním,“ zafilosoval si na Twitteru Janeček.

„Každý z nás má právo žít ve skutečně svobodné zemi. Chci a budu vytrvale bojovat za svobodu pro nás všechny. Proto jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky. Svoboda musí zvítězit nad strachem,“ uvedl zde také.

Na Twitteru se také pochlubil, že více než 21 procent svého majetku věnoval na celospolečensky prospěšné účely.

„Založil jsem 6 nadací, věnuji se reformě vzdělávání a volebnímu systému D21. Přeji si, aby společnost i každý z nás dokázali být v rovnováze. Jsem připraven i na to nejtěžší balancování pod tíhou odpovědnosti,“ zdůraznil Janeček na sociální síti Twitter.

Jako o možné kandidátce ODS, respektive koalice Spolu na funkci hlavy státu se stále v médiích spekuluje i o někdejší šéfce Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové. Za poslední tři dny zveřejnila 5 tweetů, ve kterých se věnuje situaci na Ukrajině a (ne)dostatku plynu. O případné kandidatuře na funkci hlavy státu se však Němcová nezmiňuje.

„Včera podepsalo Rusko dohodu o obilí, dnes bombarduje přístav v Oděse. Při podpisu věděli, že vývoz obilí zmaří. Z OSN má Rusko rohožku dávno a Erdogan dostal účet za těch 50 vteřin. Věřit Rusku může jenom zločinec nebo hlupák,“ uvedla na Twitteru Němcová.

„Zatímco Rusko útočí raketami na ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na českých VŠ, konkrétně v Ústí n. L. Dokud Rusko nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají tu co dělat. Řeči o kolektivní vině neberu. Rusko označilo ČR za nepřítele, snad jsme nezapomněli,“ podotkla také.

„České předsednictví začalo výborně. Petr Fiala a jeho tým odvedli skvělou práci pro ČR i pro EU. U spojenců si získal respekt. Dopad dnešního hlasování v EP oceníme plně v příštích letech až přestaneme být energeticky závislí na Rusku. Gratuluji,“ připojila v posledních dnech na Twitteru mimo jiné Miroslava Němcová.

(O aktivitách dalších oficiálních, polooficiálních či hypotetických kandidátech na funkci prezidenta ČR na Twitteru se dočtete v dalších dnech).