Automobilka Hyundai zahájila v Nošovicích na Frýdecko-Místecku výrobu modernizované verze modelu Kona Electric. Vylepšený model má čistší design a klade důraz na čistotu elektrické mobility.

Výroba modelu Kona Electric začala ve slezském závodě na jaře. Automobilka díky tomu výrazně zkrátila dodací lhůty nových elektromobilů.

Nošovická Kona Electric je určena pro vybrané evropské trhy, nejvíce jich zamířilo do Německa, Nizozemska, Norska a Francie.

Nový design vozu disponuje elektromotorem o výkonu 150 kilowattů a sadou baterií o kapacitě 64 kilowatthodin, což umožňuje dlouhý dojezd 484 kilometrů.

Vůz je o 25 milimetrů delší než předchozí verze. Má nová světla LED a výraznější světlomety protažené až do bočních stěn. Model má modernizovaný systém Bluelink, který umožňuje ovládat vůz pomocí telefonu nebo hlasových povelů.

Mezi vylepšené funkce bezpečnostní výbavy patří systémy pro odvrácení kolize s vozidly přijíždějícími ze stran při couvání a pro odvrácení kolize s vozy v mrtvém úhlu.

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1400 aut denně, loni jich vyrobila 309.500. Vyrábí modely Tucson, i30 v několika variantách, sportovní i30 N a Kona Electric.

V loňském roce automobilka vytvořila zisk 7,39 miliardy korun, o 170 milionů vyšší než v roce 2018, a tržby 123,14 miliardy korun, meziročně o 6,1 miliardy nižší. Továrna má přibližně 3300 zaměstnanců, dalších 8700 lidí pracuje pro její přímé dodavatele. (hof)