Stovky středoškoláků demonstrovaly ve francouzském městě Compiègne za uzavření škol kvůli koronaviru.

Stovky středoškolských studentů ve francouzském městě Compiègne demonstrovaly za zavření škol kvůli koronavirové krizi. Protestující se střetli se zasahujícími policisty – mladí lidé pálili odpadkové koše a používali po domácku vyrobené minomety nebo házeli kameny. Učitelské odbory navíc chystají na úterý celostátní stávku a rovněž demonstrace za uzavření škol.

Protesty vypukly kolem 7:30 ráno kolem střední školy v Mireille-Grenet v Compiègne.

Několik desítek mladých lidí maskováno kapucí se zaměřilo na jednu z policejních hlídek a pokusili se převrátit policejní auto.

Lehká zranění utrpěl hasič, který se snažil uhasit hořící popelnici.

Minulý týden se rebelující studenti zabarikádovali v jednom pařížském lyceu kvůli údajně nedostatečným hygienickým opatřením proti šíření koronaviru.

Studenti a někteří učitelé poukazují na to, že zatímco zbytek země je v uzávěře, přeplněné školy fungují dál. To podle nich zvyšuje riziko nákazy covidem-19.

Učitelské odbory chystají na úterý celostátní stávku a demonstrace za uzavření škol.

Francouzská vláda od 17. října opětovně vyhlásila sanitární nouzový stav a prezident Macron oznámil, že od 30. října 2020 do 1. prosince 2020 platí na celém území striktní omezení vycházení.

Vycházení je umožněno pouze v odůvodněných případech (zaměstnání či naléhavá zdravotní situace) a pouze po předložení speciální atestace. Platí také zákaz pohyb mezi regiony.

Na celém území platí pokyn k dodržování základních hygienických pravidel (rozestupy, mytí rukou, roušky, pravidelné větrání vnitřních prostor), zákaz shromažďování se a uzavření všech restauračních, kulturních a sportovních zařízení.

Ve Francii bylo potvrzeno už 1,79 milionů případů nákazy. Zemřelo 40 439 nakažených. (pel)