Podle nejnovější prognózy ČNB bude průměrný byt v Česku každý rok zdražovat o stovky tisíc korun. Trh nemovitostí již pravděpodobně překonal své dno, na které narazil v polovině roku 2023, uvedla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Centrální banka zahrnuje do prognózy jak byty, tak rodinné domy. Vychází přitom mimo jiné z údajů v katastru nemovitostí, inzertních webů nebo komerčních projektů. Informace doplňuje o vlastní šetření.



Zdroj: ČNB


V nejnovější zprávě o finanční stabilitě ČNB předpokládá, že do konce roku 2026 porostou ceny nemovitostí stabilním tempem kolem pěti procent ročně. Pokud by se její prognóza vyplnila, znamenalo by to, že zmíněný modelový byt každých dvanáct měsíců zdraží o zhruba 450 tisíc korun.


Zdroj: ČNB


Napříč Českem by se pak nárůsty pohybovaly kolem 350 tisíc ročně.

Ceny nemovitostí požene vzhůru silnější poptávka. Tu již zaznamenali developeři, realitní makléři i poradenské firmy. Větší zájem o koupi bytů podnítilo mírné zlevnění hypoték.

Jen v Praze se letos podle dat developerů Central Group, Skanska Residential a Trigema prodalo během prvního čtvrtletí 1600 nových bytů, dva a  půlkrát více než o rok dříve.

Podle jednoho ze scénářů ČNB by však nemovitosti v ČR mohly zlevnit. Centrální banka takový scénář předpokládá ve chvíli, kdy by ekonomika výrazně propadla a nezaměstnanost během příštích dvou let vystoupala nad deset procent.

Kvůli tomu by lidé měli větší obtíže splácet hypotéky a museli byty prodávat. Na konci roku 2026 by pak reality meziročně ztrácely na hodnotě až 15 procent.

Takový vývoj však není reálný. ČNB vidí pravděpodobnost, že ceny bytů a domů klesnou v průběhu příštích dvou let o více než deset procent, jako nejnižší za minimálně šest posledních let. Podle nejnovější zprávy se blíží takřka nule. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Poptávka po bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se téměř 2,5krát více než před rokem