Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se blíží. Vyplynulo to z aktuální analýzy rezidenčního developera Central Group, která v následujících dvou letech počítá se zvyšováním cen nových bytů o 5 % ročně, postupným poklesem sazeb hypoték ke 3 % a dalším růstem nájemného průměrně o 10 % za rok.

Se zlevněním a zlepšením dostupnosti hypoték se na trh už letos bude ve velkém vracet odložená poptávka, uvedla firma.

Drahé hypotéky se dávají na ústup. Česká národní banka už od konce loňského roku snižuje úrokové sazby a je zřejmé, že tento trend bude nadále pokračovat, konstatovala dále.

Zatímco ještě na začátku letošního roku byla úroková sazba u hypoték mírně pod 6 % ročně, už ke konci roku by se podle predikcí mohla pohybovat kolem 4 % ročně.

Toto výrazné zlevnění úvěrů již letos přivede zpět na trh část zájemců o nové bydlení, kteří své nákupní rozhodnutí v předchozích dvou letech odkládali a čekali právě na výraznější pokles sazeb.

„Díky snížení úrokových sazeb podstatně klesnou i splátky hypotéky a o velký kus se přiblíží nájemnému. K jejich vyrovnání letos ještě nedojde, nicméně z výzkumů nám vychází, že téměř 80 % lidí upřednostní byt na hypotéku i když je splátka vyjde o něco dráže než nájem. I tak tedy dojde k podstatnému oživení poptávky. Už to i vidíme na našich dosavadních letošních prodejích,“ podotkla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

V příštím roce by pak úrokové sazby hypoték mohly klesnout až k psychologické hranici 3 % ročně, při které se již vyrovnají splátky hypoték a nájemné. V té době už ale mohou být byty výrazně dražší.

CENY BYTŮ POROSTOU POMALEJI NEŽ NÁJMY

Bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek a developery navíc stále brzdí vysoké náklady na realizaci projektů. Přetlak poptávky tedy téměř jistě způsobí další růst cen bytů. Ten by ale již neměl být zdaleka tak prudký jako v předchozích letech. Očekávané tempo růstu je kolem 5 % ročně. Podobný růst cen bytů ve své poslední Zprávě o finanční stabilitě predikuje i ČNB.

Naproti tomu nájmy, které za vývojem prodejních cen dlouho výrazně zaostávaly, jen za poslední dva roky vzrostly o zhruba 30 %. Tempo jejich růstu by mělo sice mírně zpomalit, podle odhadů Central Group se ale nájmy budou zvyšovat přibližně o 10 % ročně.


Porovnání splátky hypotéky a nájemného


Výpočet vychází z prodejních cen a výše nájemného u novostaveb v Praze ke konci roku 2023 (zdroj dat analýzy společností Central Group, Skanska, Trigema; Sreality.cz) a je proveden pro typový byt 1+kk o výměře 35 m² (cena 5.157.508 Kč) a pro průměrný pražský byt o ploše 70 m² (cena 9.975.781 Kč). Model počítá s růstem cen nových bytů o 5 % ročně, růstem nájmů o 10 % ročně a postupným poklesem úrokových sazeb (ke konci roku 2024 je počítáno s úrokovou sazbu ve výši 4 % ročně, ke konci roku 2025 ve výši 3 % ročně). Splátka hypotéky je počítána pro úvěr s LTV 80, dobou splácení 30 let a pro rok 2023 s úrokovou sazbou 5,65 % ročně (zdroj ČBA Hypomonitor).


NÁJEMNÉ AŽ O 2,5 TISÍCE DRAŽŠÍ NEŽ HYPOTÉKA

Při klesajících úvěrových nákladech a růstu nájmů se splátka hypotéky v nejbližší době opět přiblíží výši nájemného, uvedl Central Group.

U průměrného pražského bytu o velikosti 70 metrů čtverečních vycházela na začátku letošního roku splátka hypotéky o 15.200 korun dražší než výše nájmu. Do konce roku 2025 by se však situace mohla obrátit ve prospěch hypoték. Měsíční nájemné na konci příštího roku by totiž podle analýzy mělo být kolem 37.350 korun.

Splátka u hypotéky na 30 let by při úroku 3 % u stejného bytu byla přibližně 37.100 korun, tedy o zhruba 250 korun méně. Ještě lépe vychází tento rozdíl u garsonek. Splátka hypotéky by mohla na konci roku 2025 vyjít o téměř 2.500 korun levněji než nájem.

NOVÝ PRODEJNÍ BOOM

Při přiblížení výše splátek hypoték a nájemného opět výrazně převáží preference bydlet ve vlastním. Pražský rezidenční trh proto může být už příští rok svědkem nového rekordu v počtu prodaných bytů, podotkla firma.

„Již v letošním roce očekáváme, že prodáme kolem tisícovky bytů. V příštím roce pak ještě výrazně více. V Central Group chceme být na nový prodejní boom připraveni, a proto už letos chystáme zahájit výstavbu více než 2.500 bytů,“ uzavřela Tomášková.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 30 let svého působení prodal téměř 20.000 nových bytů, domů a parcel ve 200 úspěšných rezidenčních projektech. Veškeré vydělané prostředky investuje Central Group do dalšího rozvoje.

Neúčastní se žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací. Každoročně platí státu a Praze stovky milionů korun na daních a příspěvcích a mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na charitu a obecně prospěšné účely. Central Group v současnosti vlastní v Praze kolem 1,5 milionu m² pozemků a brownfieldů určených k výstavbě, na kterých plánuje zhruba 35.000 nových bytů.

Připravuje celé nové městské čtvrti a na velkých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty a urbanisty z ČR i ze zahraničí. V aktuální nabídce společnosti jsou stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze. (sfr)