Generál Petr Pavel oznámil získání dostatečného počtu podpisů: Má jich už 55 tisíc. (Ilustrační foto).

Generál Petr Pavel oznámil získání dostatečného počtu podpisů pro svoji prezidentskou kandidaturu. Podle vlastních informací již nasbíral 55 tisíc podpisů. Pro splnění podmínky ke kandidatuře na funkci prezidenta ČR je potřeba získat nejméně 50 tisíc podpisů občanů, nebo nominaci od dvaceti poslanců či deseti senátorů.

„Hlášení z kampaně: Máme přes 55 tisíc podpisů. Sbíráme dál, protože chci kandidovat jako nezávislý kandidát se silným mandátem od Vás občanů,“ uvedl Pavel.

„Jen jako nezávislý prezident dohlédnu na to, aby se všem měřilo stejně, a tak se do naší země vrátil řád a klid,“ dodal.

Informoval dále, že by chtěl získat nejméně 70 tisíc podpisů, aby měl jistotu, že splní podmínky i v případě, že by ministerstvo vnitra zjistilo v odevzdaných podpisech formální chyby.

Podle dosud zveřejněných průzkumů patří Petr Pavel, který působil i ve funkci předsedy vojenského výboru NATO, mezi hlavní favority prezidentské volby spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Expremiér Babiš však dosud svoji prezidentskou kandidaturu nepotvrdil. Rozhodnutí v této záležitosti hodlá oznámit v den státního svátku 28. října.

Mezi další zájemce o kandidaturu na funkci prezidenta ČR patří bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, předseda odborové centrály ČMKOS Josef Středula, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, senátor Marek Hilšer, poslanec za SPD Jaroslav Bašta či podnikatelé Karel Janeček a Tomáš Březina.(sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Volby prezidenta by dle srpnového průzkumu vyhrál ve 2. kole Pavel. Jisté to však není

Andrej Babiš lavíruje kolem své kandidatury na Hrad. Možná by byl raději zase premiérem