Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš lavíruje kolem své prezidentské kandidatury.

Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš lavíruje kolem své prezidentské kandidatury. V rozhovoru pro Lidovky naznačil, že by také mohl dát přednost návratu do funkce předsedy vlády. A nevyloučil, že by za ANO mohla na Hrad místo Babiše kandidovat například Alena Schillerová, nebo Karel Havlíček či Radek Vondráček.

Babiš nyní čelí soudu v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo. Nevyloučil, že by se raději než o hradní funkci ucházel o post premiéra.

„Úplně to nemůžu vyloučit, když vidím tu zoufalost, bezradnost a neakčnost stávající vlády. Jsem manažer, premiérská role mi sedí víc,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.

Na dotaz, proč tak dlouho váhá s rozhodnutím o prezidentské kandidatuře, odpověděl:

„Proč? Všechno to má nějaký vývoj a hnutí si musí říct, co je důležité, co je priorita. Priorita hnutí je vrátit se do vlády. Dneska už lidé pochopili, že když jsme byli ve vládě, tak jsme měli výsledky, dělali jsme všechno pro lidi, protože proto tu vláda je.“

Upozornil na to, že prezident má omezené pravomoci.

„Z hlediska mé osoby je to směs různých reflexí, hlavně kvůli soukromému životu. Deset let jsem věnoval této zemi, pracoval jsem víc, než když jsem pracoval sám pro sebe, leckdy to bylo 16 i 20 hodin denně, víkendy i svátky… Hnutí funguje, je tam plno schopných lidí, kteří by mohli kandidovat na prezidenta,“ podotkl Babiš.

S tím, že má ny mysli politiky, jako je Alena Schillerová, Karel Havlíček, Radek Vondráček.

„Hnutí určitě bude mít svého kandidáta, který nebude závislý na sponzorech s ekonomickými a jinými zájmy, jak tomu je u ostatních kandidátů s výjimkou jednoho.“

Babiš však částečně zamlžil i myšlenku, že by usiloval o post premiéra.

„Ne, ne, ne, to není o mně, to je o hnutí. Jsem rád, že jsem vybudoval hnutí, které tu funguje, které je úspěšné, a hnutí si musí říct, kterého kandidáta kam doporučí. Priorita je pracovat pro lidi a my teď v kampani přesně ukazujeme na 28 bodech, co bychom dělali: například zastropovali bychom ceny elektřiny, zrušili televizní poplatky pro důchodce a invalidy, zvedli rodičovskou z 300 na 400 tisíc.“

„A přiznejme si, že prezident má poměrně omezené pravomoci,“ upřesnil Babiš.

„Opakuji, to není o mně. Já nevím, co udělám, bude to kolektivní rozhodnutí hnutí. Vláda má 108 poslanců. Jediní, kdo by ji mohli chtít opustit, jsou Piráti, protože je organizovaný zločin STAN účelově podvedl, vykroužkoval je a oni mají jen čtyři křesla – zatímco STAN má 34 poslanců,“ uvedl ke své kandidatuře Babiš.

Babiš také poukázal na fakt, že již absolvoval 204 výjezdů do regionů a s dalších 24 má před sebou.

„A s tou zhoršující se situací lidí a při pohledu na naprosto neschopnou vládu za mnou chodí čím dál víc lidí a říká: ´Nekandidujte na prezidenta, potřebujeme vás zpátky jako premiéra!´ Lidé si pamatují, že když jsem byl premiérem, tak jsem věci řídil, vláda rozhodovala rychle. Jsem manažer a vím, že věci je potřeba rozhodovat a dělat, nikoli jenom vysílat signály,“ konstatoval Babiš.

Snahu usilovat znovu raději o funkci premiéra, než o post hlavy státu Babiš nevyloučil:

„Úplně to nemůžu vyloučit, když vidím tu zoufalost, bezradnost a neakčnost stávající vlády. Jsem manažer, premiérská role mi sedí víc. Ale to neznamená, že by vládě nemohla předsedat paní Schillerová nebo pan Havlíček, ti by to zvládli určitě taky,“ prohlásil expremiér. (sfr)