Prezidentské volby by podle srpnového průzkumu vyhrál ve 2. kole Petr Pavel. (Ilustrační foto: generál Pavel s chotí Evou.)

Prezidentské volby by ve 2. kole v souboji s Andrejem Babišem vyhrál generál Petr Pavel. Jisté to však není. Velká část voličů zatím není rozhodnuta, pro koho bude hlasovat. Vyplynulo to ze srpnového průzkumu agentury MEDIAN. V preferencích vede Babiš před Pavlem, kteří by postoupili do kola druhého. Podpora Babiše mírně klesla na 23,5 %, zatímco Pavlova stoupla na 22 %.

Andrej Babiš však svoji kandidaturu na funkci prezidenta ČR zatím neoznámil. Svůj verdikt hodlá oznámit 28. října.

Na základě rozhodnutých voličů, kteří by přišli k volbám, má vyšší podporu Petr Pavel (58 %). Pro Andreje Babiše se vyslovilo 42 % rozhodnutých respondentů.

„Více než pětina respondentů však není rozhodnuta, zda a koho by v tomto případě volila. Bylo by proto předčasné vyvozovat jednoznačné závěry o případném vítězi druhého kola voleb,“ uvedla agentura MEDIAN.

Za Babišem a Pavlem ve volebním modelu následuje Danuše Nerudová s podporou 11,5 procenta.

„Podpora Danuše Nerudové od minulého šetření výrazně vzrostla,“ upřesnila agentura s tím, že téměř tři čtvrtiny jejích voličů tvoří ženy.


VOLEBNÍ MODEL MEDIAN, srpen 2022

graf: MEDIAN


Následují odborový předák Josef Středula (7,5 procenta) a senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer (oba shodně 6,5 procenta).

V modelu jsou zahrnuti i senátorka Miroslava Němcová (3,5 procenta) a exprezident Václav Klaus (3 procenta), o jejichž hypotetické kandidatuře se jen spekuluje.

Na dalších místech průzkumu jsou podnikatel Karel Janeček (2,5 procenta), hudebník Michael Kocáb a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová (oba shodně 2 procenta).

Babišův volební potenciál je podle modelu 31 procent, Pavlův 34,5 procenta. S odstupem následují Fischer (21 procent), Nerudová (19,5 procenta) a Hilšer (19 procent).

Agentura zároveň uvedla, že téměř polovina (49,7 procenta) respondentů si je jista účastí, ale neví, koho bude volit. Jasno má 36,1 procenta dotázaných. Volební účast by dosáhla 63 procent.

Průzkum agentury MEDIAN probíhal od 1. do 31. srpna a zúčastnilo se jej 1003 respondentů. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Generál Petr Pavel oficiálně oznámil prezidentskou kandidaturu a rozjel svoji kampaň

Kandidát na prezidenta ČR Karel Janeček rozběhl kampaň v metaverzu – virtuální realitě