Generál Petr Pavel oficiálně oznámil prezidentskou kandidaturu a rozjel svoji kampaň. (Ilustrační foto)

Generál Petr Pavel potvrdil svoji prezidentskou kandidaturu a rozjel předvolební kampaň pod heslem „Vraťme Česku řád a klid“. Pavel v úterý 6. září oficiálně oznámil, že se příští rok bude ucházet o funkci prezidenta České republiky.

„Vraťme Česku řád a klid. Jsem připraven a jdu do toho! Protože mi není jedno, jaká Česká republika bude. Jak se tady bude žít nám všem, našim dětem a vnoučatům. Budu dále sloužit naší zemi tak, jak jsem to dělal celý život,“ uvedl Pavel.

„Budu pracovat, ctít ústavu a aktivně jednat s každým, kdo je otevřený. Mám ve zvyku držet slovo. A to stejné budu vyžadovat od všech politiků,“ dodal.

Pavel je armádní generál ve výslužbě, který byl náčelníkem Generálního štábu české armády i předsedou vojenského výboru NATO. Podle dosavadních průzkumů je jedním z favoritů prezidentských voleb.

Až doposud oficiálně nekandidoval, podobně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Šéf ANO Babiš podle svých posledních vyjádření hodlá oznámit, zda bude či nebude kandidovat na funkci pezidenta, až v den státního svátku 28. října.

„Potřebujeme, aby se dodržovala pravidla a platila pro každého stejně. Potřebujeme generální úklid,“ zdůraznil při oznamování své kandidatury Pavel.



„Není mi jedno, že mocní využívají mezery v zákonech, ohýbají pravidla, nebo je dokonce píšou pro vlastní potřeby. Prezident musí prosazovat, aby v naší zemi platila pravidla pro všechny stejně, a být první, kdo se tímto principem řídí,“ podotkl dále a prohlásil, že prezident by měl být nezávislý na politických stranách i kapitálu.

Hlava státu by podle Pavla měla podporovat rozvoj inovativní ekonomiky, aby se ČR přesunula v rámci výrobních řetězců k produkci zboží s vyšší přidanou hodnotou.

Vedle transparentnosti, odstraňování překážek, digitalizace či ekonomické diplomacie hovoří Pavel o nutnosti energetické nezávislosti a potřebě diverzifikace zdrojů, aby se Česká republika zbavila závislosti na Rusku.

Pavel nedávno představil tým expertů, který mu bude v prezidentské kampani radit s energetickou a ekonomickou krizí.

Tým povede bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. V týmu budou vedle Tůmy ekonom Vladimír Bezděk, sociolog Jan Hartl, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Milena Jabůrková, hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek, expert na energetickou bezpečnost Michal Mareš, odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch, místopředsedkyně spolku Komunitní osvětové společenství a expertka na sociální oblast Lucie Poláková a řídící partner makroekonomické konzultantské společnosti OGResearch David Vávra.

Pavel již dříve uvedl, že do voleb jde jako nezávislý kandidát. Potřebuje proto nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Průzkum Median: Prezidentem Česka by byl zvolen generál Pavel. Porazil by Babiše