Kdo vlastně v Česku kandiduje na funkci prezidenta ČR a kdy volby proběhnou.

Volba prezidenta České republiky musí proběhnout nejpozději třicet dní před osmým březnem. Je tedy předběžně naplánovaná na přelom ledna a února 2023 a pokud některý kandidát nezíská ve volbě nadpoloviční většinu, dočkáme se druhého kola se dvěma nejúspěšnějšími kandidáty. Premiér Petr Fiala (ODS) odmítl výzvu Andreje Babiše (šéf hnutí ANO), aby se spolu utkali o Hrad.

Premiér Fiala odmítl Babišovu výzvu, ať kandiduje na prezidenta. Babiš řekl Deníku, že v takovém případě bude kandidovat i on sám.

„Pan Fiala by měl kandidovat, a pokud by to udělal, šel bych do toho,“ uvedl doslova Babiš.

„To mě pobavilo, jestli někdo podmiňuje kandidaturu na prezidenta tím, že bude kandidovat někdo jiný, vypadá to jako vtip,“ kontroval premiér Fiala na výzvu expremiéra Babiše

„Já to samozřejmě neudělám. Chci se naplno věnovat své práci a nehodlám se ucházet o jinou pozici,“ potvrdil premiér Fiala.

Koho podpoří v prezidentské volbě, oznámí podle Fialy koalice nejdříve v září.

Podmínky kandidatury

Kandidáti na prezidenta republiky musí splnit několik omezení. Od věkových, přes petici podepsanou padesáti tisíci podporovateli nebo vyjádřenou podporu od poslanců či senátorů, až po limit financování kampaně, který činí čtyřicet milionů korun a kontroluje se přes transparentní účet.

Stávající prezident ČR Miloš Zeman už dle ústavy kandidovat nemůže, protože byl ve funkci dvě volební období za sebou.

Existující kandidáti

Kandidátů na příští hlavu státu je známo už několik. Někteří však svoji kandidaturu zatím nepotvrdili a chystají se na ni zatím neoficiálně. Jako například expremiér a lídr politického hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho kandidatura na funkci prezidenta ČR je zatím největší záhadou voleb.

Babiš sice zahájil mohutnou volební kampaň pod sloganem „Za Babiše bylo líp“, se kterým jezdí po Česku v „obytňáku“ a  kterou lze vidět na billboardech po celé zemi. O oficiální kampaň se dle jeho slov nejedná. Babiš ji zatím nepotvrdil.

Většina populace nicméně o jeho kandidatuře nepochybuje. Odložení oficiálního oznámení tak buď může být marketingový tah, nebo se jeden z nejbohatších lidí v republice chce vyhnout peněžnímu limitu na kampaň.

Babiš je jeden z největších favoritů do prezidentské volby, což dokazují i průzkumy.

V těsném závěsu za ním je armádní generál Petr Pavel, který má bohaté diplomatické zkušenosti z dob kdy vykonával funkci předsedy vojenského výboru NATO.

Relativně aktivní je i ekonomka a vysokoškolská pedagožka Danuše Nerudová, která působila i jako rektora Mendelovy univerzity v Brně. Největší favoritka mezi ženami slibuje efektivní komunikaci okolo inflační krize.

Vynechat nelze ani senátora Pavla Fischera, který měl velmi dobré výsledky už v poslední prezidentské volbě. Bývalý poradce Václava Havla skončil třetí za Jiřím Drahošem a neprošel tak do druhého kola.

Počítá se i s kandidaturou Marka Hilšera.

Oficiálně kandiduje i bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Kandiduje například také někdejší významný podnikatel a miliardář Tomáš Březina. S úmyslem kandidovat se netají ani „matematik“ a filantrop Karel Janeček.

Značné šance však zatím má i odborářský šéf Josef Středula, kterého podpořil i stávající prezident Miloš Zeman. Středula je šéfem odborů a očekává podporu především od levicově smýšlejících voličů. (sfr)