Škoda Auto stále využívá jen část svých výrobních kapacit. Mladoboleslavské automobilce nadále chybí některé díly – kromě čipů nebo dveřních výplní třeba i USB porty. Podle předsedy podnikové rady Jaroslava Povšíka se letos Škodovce nepodaří vyrobit 1 milion vozidel. 

Podnik stále ruší některé noční směny. Továrna tak vyrábí mnohem méně automobilů, než by mohla.

Povšík řekl, že kromě dlouhodobě chybějících čipů do palubní elektroniky nyní nebyly sk dispozici třeba USB porty pro vozy vyráběné v Kvasinách. Z linky tak sjížděly nekompletní auta, která se dodělávala na parkovištích.

Problém je také s dodávkami dílu od maďarského dodavatele.

Konkrétní číslo, kolik vozů nyní stojí rozpracovaných na odstavných parkovištích, nechtěl odborový předák uvést – jde ale podle něj o nižší počet daleko před kritickou hranicí.

Povšík odhaduje, že automobilka letos nepokoří hranici 1 milionu vyrobených vozidel. Cokoliv nad 800 tisíc vozů ale bude pozitivní výsledek, myslí si.

V té souvislosti také zmínil, že se Škodě nedaří v Číně a kromě toho musela přerušit výrobu v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země. (pel)