Hradní kancléř Vratislav Mynář si v roce 2021 vydělal 2,6 milionu korun. Zhruba tři čtvrtiny z toho tvořil jeho plat a zbývající čtvrtinu – 691 tisíc korun – rekordní odměny. Sněmovní kancléř, kterým byl až do letošního jara Jan Morávek, si přišel na 1,7 milionu korun, z čehož odměna činila 40 tisíc korun. Senátní kancléřka Jana Vohralíková si vydělala 2,1 milionu hrubého.

Následovala osoba bez uvedení jména, která zastávala „vedoucí pozici č. 1“ na úřadu vlády, vydělala ve své funkci loni 1,7 milionu hrubého.

Informovala o tom organizace Hlídač státu.

„Průměrná odměna pro úředníky hradní kanceláře je průměrně 380 tisíc, což je zhruba dvou a půl násobek odměny běžného vysoko postaveného úředníka. I přesto má vedoucí hradní kanceláře Mynář v posledních letech odměny okolo 700 tisíc,“ uvedla analytička Hlídače státu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček získal 1,3 milionu korun hrubého, z toho zhruba pětinu – 238 tisíc korun – tvořila odměna.

Celkový hrubý příjem ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky dosahoval 1,3 milionu korun. K tomu měl jako bonus služební vozidlo kvůli okamžité pracovní dosažitelnosti.

Předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Vojtěch Weis loni vydělal v hrubém 1,5 milionu korun, asi o 30 tisíc korun meziročně víc. (pel)