Životní a existenční minimum v Česku se od července zřejmě zvýší o 5 procent. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přitom, vláda už letos jednou obě zmíněná „minima“ tzvýšila. Důvodem k dalšímu zvýšení životního a existenčního minima je rostoucí inflace v zemi. Od výše životního minima se odvíjejí některé sociální dávky, například přídavky na děti.

Jurečka chce také do tří týdnů předložit kabinetu opatření, která pomohou zmírnit dopad nynějšího zdražování na zdravotně postižené.

Fialova vláda už životní a existenční minimum letos zvýšila, a to o deset procent s platností od 1. dubna letošního roku.

Inflace za sledované období však byla vyšší. Proto by podle Jurečky od 1. července mělo minimum stoupnout zhruba o pět procent.

Ministr nevyloučil ani další zvyšování v druhé polovině roku.

Šéf sociálního resortu také oznámil, že chystá úpravu dávek na bydlení. Uvažuje také o zvýšení rodičovské, která nyní činí celkem 300 tisíc korun.

Vláda chce dopady rostoucích cen zboží a služeb v zemi kompenzovat také mimořádnou dávku 5000 Kč na dítě pro část rodin nebo podporou flexibilních úvazků.

Zdravotně postiženým hodlá podle Jurečky stát pomoci například podporou zaměstnavatelů, kteří jim dají práci, či úpravou příspěvku na dopravu.

Celkově má jít v letošním roce ze státního rozpočtu na pomoc rodinám, postiženým a dalším potřebným přes 85 miliard korun.

Předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerovávládě vytkla, že nezvýšila životní a existenční minimum v dubnu rovnou o dvacet procent. S návhrem na další zvýšení životního minima však souhlasí a považuje to za „krok správným směrem“.

Životní minimum pro samotného dospělého je v současnosti 4250 korun. Podle zákona může vláda životní minimum zvýšit v řádném termínu od ledna, pokud za sledovanou dobu náklady na výživu a základní osobní potřeby vzrostou nejméně o pět procent. Částky může ale navýšit také mimořádně. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ekonomický růst v ČR letos zvolní na 1,2 %, inflace bude 12,3 %, prognózuje ministerstvo