ČNB pro letošní rok očekává zvýšení vládního dluhu na více než 44 procent HDP. Centrální banka zhoršila odhad vývoje veřejných financí i zadlužení. Vyplynulo to ze zveřejněných klíčových makroekonomických indikátorů, které jsou součástí zprávy o měnové politice.

Celkový vládní dluh by podle ČNB měl stoupnout z loňských 41,9 procenta HDP na 44,2 procenta v roce letošním a na 46 procent v roce 2023. Ještě letos v únoru centrální banka počítala pro letošní rok s dluhem 42,8 procenta HDP a pro příští rok s dluhem 44,6 procenta.

Zhoršení odhadu souvisí mimo jiné s výrazným snížením odhadu růstu ekonomiky v letošním roce. V prognóze ČNB očekává růst tuzemské ekonomiky v letošním roce jen o 0,8 procenta.

V únoru její odhady počítaly s tříprocentním růstem české ekonomky. Zároveň ČNB výrazně zhoršila odhad vývoje inflace, tu nově letos čeká na průměrných 13,1 procenta.

ČNB pro letošní rok očekává pokles schodku veřejných financí na 5,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 5,9 procenta. Příští rok by měl schodek dále klesnout na 4,5 procenta.

Proti předchozím odhadům banka odhad zhoršila, když v únoru počítala pro letošek se schodkem 4,1 procenta a pro rok 2023 se schodkem 3,9 procenta HDP.

Ministerstvo financí ve své dubnové prognóze odhadlo pokles letošního deficitu veřejných financí na 4,5 procenta HDP. Zadlužení veřejných financí by pak mělo podle ministerstva financí (MF) stoupnout ke konci letošního roku na 42,7 procenta HDP. MF počítá letos s ekonomickým růstem o 1,2 procenta a inflací 12,3 procenta.

Schodek veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Celou zprávu zveřejní ČNB v pátek 13. května. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Boj ČNB s inflací pokračuje: Banka zvedla základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta