Odmítači pandemického zákona hrozili před sněmovnou "poslancům-vlastizrádcům" šibenicí.

Odmítači pandemického zákona hrozili před sněmovnou „poslancům-vlastizrádcům“ šibenicí. Několik stovek lidí tam přišlo demonstrovat proti schválení vládní novely pandemického zákona. Hnutí SPD Tomia Okamury následně jednání v dolní komoře zablokovalo, když uplatnilo právo veta. 

Zástupci iniciativy Chcípl pes přinesli před budovu parlamentu i šibenici s oprátkou a výhružným nápisem „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“.

Jak připomněl server Novinky.cz, podobný incident se udál i v roce 2015, kdy demonstranti nosili na protesty proti migračním kvótám šibenice s motivy EU.

Podle informací deníku iDnes.cz si protestující donesli vlajky, píšťalky a transparenty s nápisy jako „S pandemií na věčné časy – ani náhodou“, „Stop totalitě“ nebo „Vládo, přestaň nás obelhávat“.

Mezi řečníky na Malostranském náměstí vystoupil i Daniel Landa za iniciativu Zlatý špendlík.

Odpůrci protiepidemických opatření dorazili před budovu poslanecké sněmovny na Malostranském náměstí okolo deváté hodiny ráno. Protest má probíhat během celého jednání parlamentu.

Hnutí SPD Tomia Okamury následně jednání o novele v dolní komoře zablokovalo.

„Uplatnili jsme právo veta, tento týden se pandemický zákon projednávat nebude. My odmítáme tento pandemický zákon, který je jinak pojmenovaným nouzovým stavem,“ řekl Okamura.

Úpravu vládní novely doporučil plénu zdravotnický výbor na návrh předsedy Bohuslava Svobody (ODS). Platnost stávajícího pandemického zákona, na jehož základě především vyhlašuje ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička protiepidemická opatření, končí 28. února.

Ministerstvo zdravotnictví proto navrhlo jeho prodloužení na neurčito. Zároveň je v něm připraveno několik úprav.

„Reagujeme jimi na zkušenosti s pandemickým zákonem, reagujeme na rozsudky Nejvyššího správního soudu, které ukázaly, že nebylo možné na základě tohoto zákona regulovat některé činnosti, například stravovací služby, diskotéky atd. Zákon je teď upraven tak, aby to v souladu s judikaturou, která mezitím vznikla, šlo,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Úřady budou moci nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření mají moci vydávat také ministerstva obrany a vnitra. (pel)