NATO posílá další lodě a stíhačky do východní Evropy. Chce zastrašit Rusko.

Severoatlantická aliance (NATO) posílá do východní Evropy další lodě a letadla. Reaguje tak na aktivity Ruska v oblasti Ukrajiny. Aliance uvedla, že posiluje svou „odstrašující“ přítomnost v oblasti Pobaltí. Rusko reagovalo na prohlášení NATO tak, že vojenské námořnictvo zahájilo v Baltském moři rozsáhlé cvičení s účastí dvou desítek plavidel. 

Informovalo o tom NATO.

Americký prezident Joe Biden zvažuje vyslání válečných lodí, letounů a až 5 tisíc vojáků.

V minulých dnech řada spojenců oznámila zvýšení nasazení. Řada členů vojenské organizace nabídla vojáky a vybavení.

Dánsko posílá fregatu do Baltského moře a chystá se nasadit čtyři stíhačky F-16 do Litvy na podporu dlouhodobé mise NATO v regionu.

Španělsko posílá lodě, aby se připojily k námořním silám NATO, a zvažuje vyslání stíhaček do Bulharska.

Francie vyjádřila připravenost vyslat do Rumunska vojáky pod velením NATO.

Nizozemsko vysílá od dubna do Bulharska dvě stíhačky F-35, aby podpořily činnost NATO v regionu.

Spojené státy už také daly jasně najevo, že zvažují zvýšení své vojenské přítomnosti ve východní části Aliance.

„Vítám, že spojenci přispějí k NATO dalšími silami. NATO bude i nadále přijímat všechna nezbytná opatření k ochraně a obraně všech spojenců, včetně posílení východní části Aliance. Vždy budeme reagovat na jakékoli zhoršení našeho bezpečnostního prostředí, včetně posílení naší kolektivní obrany,“ uvedl Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO.

Americký prezident Joe Biden navíc řekl, že uvažuje o vyslání válečných lodí, letounů a až 5 tisíc vojáků.

To by však znamenalo, že Západ by dal Kremlu jasně najevo, že ho ruské požadavky nezajímají a že už se nechce vyhnout konfrontaci a provokacím.

Bidenova administrativa však nicméně zatím neuvažuje o tom, že by v případě vypuknutí konfliktu vyslala vlastní jednotky přímo na Ukrajinu.

Rusko reagovalo na prohlášení NATO tak, že vojenské námořnictvo zahájilo v Baltském moři rozsáhlé cvičení s účastí dvou desítek plavidel. 

Kreml obvinil Západ z eskalace napětí.

Baltské cvičení se má zaměřit na spojení, protivzdušnou a protilodní obranu a další bojové úkoly. Do akce zapojí i vrtulníky Ka-27, které budou vyhledávat ponorky a lodě pomyslného protivníka a také trénovat pátrací a záchranné operace.

Ruské ministerstvo obrany navíc minulý týden avizovalo rozsáhlou sérii cvičení vojenského námořnictva, kterých se má celkem zúčastnit na 140 plavidel a více než 10 tisíc námořníků.

Cvičení mají proběhnout nejen v mořích u ruského území, ale také v důležitých oblastech světových oceánů. Současně se odehrávají společné manévry běloruských a ruských jednotek rychlé reakce v Bělorusku, které potrvají do 20. února. (pel)

Česko se chystá Ukrajině darovat dělostřeleckou munici. Podpoří i případné sankce vůči Rusku

Američan Blinken přijel Ukrajinu varovat před Ruskem a přivezl jí zbraně za miliardy

Válka mezi NATO a Ruskem pokračuje: Aliance Moskvě neustoupí. Kreml nechce dál jednat