EU chce poslat Ukrajině záchranný balík ve výši 30 miliard korun. Na obranu před Moskvou. (Ilustrační foto)

Evropská unie chce pomoci Ukrajině balíkem finanční pomoci ve výši 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun) na zmírnění dopadů potenciálního konfliktu s Ruskem. Oznámila to šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Balíček bude sestávat jak z nouzových půjček, tak i grantů.

„Tento balíček nyní pomůže Ukrajině řešit její finanční potřeby, jež zapříčinil konflikt,“ prohlásila šéfka Komise.

Rusko chce, aby NATO odvolalo svůj slib, že Ukrajina se jednoho dne může připojit k alianci, a stáhlo vojáky a zbraně z bývalých komunistických zemí ve východní Evropě, které se k němu připojily po studené válce.

Von der Leyenová, která minulý týden hovořila s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvedla, že cílem balíčku je „teď pomoci Ukrajině řešit její rychlou eskalaci finančních potřeb kvůli konfliktu“.

Poznamenala, že počítá s tím, že Evropská rada, seskupení vlád EU a zákonodárci EU schválí nouzovou podporu co nejdříve, aby bylo možné rychle vyplatit první polovinu ve výši 600 milionů eur (15 miliard korun).

Von der Leyenová vyzvala mezinárodní partnery, jako je Mezinárodní měnový fond (MMF), aby následovali stejný přístup a obnovili své závazky vůči Ukrajině.

Od roku 2014 EU a evropské finanční instituce podle von der Leyenové přidělily zemi více než 17 miliard eur v grantech a půjčkách.

Peníze jdou třeba na modernizaci ukrajinského hospodářství, ale i na boj proti pandemii covidu-19.

Unijní ministři zahraničí navíc jednají o dalším společném postupu, k němuž vedle finanční podpory patří i potenciální ekonomické sankce proti Rusku. (pel)

NATO posílá další lodě a stíhačky do východní Evropy. Rusko zahájilo manévry v Baltském moři