Státní Česká pošta propustí od letošního května stovky zaměstnanců. (Ilustrační foto: Česká pošta)

Státní Česká pošta propustí od letošního května stovky zaměstnanců. Výpovědi dostanou zejména manažeři a úředníci, pošťáků se týkat nebudou. Ztrátový podnik tak plánuje ušetřit až půl miliardy korun. 

Informoval o tom tiskový mluvčí pošty Matyáš Vitík, podle kterého veškeré chystané kroky vedení projedná se zástupci odborových organizací.

Snižování stavů je podle něj možné i díky avizovanému administrativnímu rozdělení firmy na samostatné účetní jednotky.

Restrukturalizace administrativních pozic a rušení jejich agend je podle vedení pošty dalším krokem k optimalizaci nákladů.

Zrušení téměř 700 pracovních pozic se dotkne zejména útvarů marketingu, administrativně právních záležitostí, IT, financí nebo obchodu.

Pošta v posledních letech hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020.

Podle výroční zprávy skončilo hospodaření pošty v roce 2020 ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,622 miliardy korun.

Loni v květnu tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že stát chce podnik ještě více zestátnit.

Pošta se má během tří let rozdělit na 2 části, z nichž jedna by byla určena jen pro služby státu, druhá by byla určena pro komerční služby. (pel)

Stát dluží České poště za služby 4,5 miliardy. Vyplacení peněz však blokuje Brusel