Česko se chystá Ukrajině darovat dělostřeleckou munici. Podpoří i případné sankce vůči Rusku. (Ilustrační foto)

Česko se chystá Ukrajině darovat dělostřeleckou munici ráže 152. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dodávky chce uskutečnit co nejdřív. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Česko podpoří i případné sankce proti Rusku. 

Informovalo o tom ministerstvo obrany.

„Ukrajina je významným partnerem NATO, a proto hledáme cestu, jak jako  pomoci. Právě proto jsem se dnes sešla Janem Lipavským, s kterým jsme celou situaci a pomoc naší země Ukrajině řešili,“ napsala Černochová na Twitteru.

Černochová potvrdila již dříve avizovanou informaci, že po dohodě s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou, předloží ve středu 26. ledna Fialově vládě návrh na pomoc Ukrajině, konkrétně formou daru munice – dělostřeleckých granátů.

Podporu Ukrajině, která je oficiální partnerskou zemí NATO a se kterou Česká republika dlouhodobě rozvíjí obrannou spolupráci, ministryně obrany vyjadřuje opakovaně.

„Všichni věříme v mírové řešení, věříme, že bilaterální jednání, která aktuálně probíhají, budou mít šťastný konec,“ prohlásila ministryně.

Dodala, že NATO je silnou aliancí a všechny alianční země budou pokračovat v materiální pomoci.

Popsala, že Ukrajina poslala státům seznam požadavků a Česko si z něj vybralo právě dělostřeleckou munici. Množství darované munice bude teprve upřesněno.

Podle ministra Lipavského je ČR připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině, tedy možnou invazi ruské armády, ze které mají obavy americké služby, ale také členské státy EU a Evropy.

Šéf diplomacie dále zdůraznil potřebu pokračování ve vyjednávání, přestože se podle něj odehrává pod tlakem Kremlu. Pozice ČR je podle něho pevná a neměnná.

„Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje v případě útoku na Ukrajinu. I když takové vyústění situace si nikdo nepřeje. Jsme rovněž připraveni podpořit případné sankce vůči Ruské federaci,“ konstatoval.

Ministryně Černochová minulý týden po jednání Rady NATO – Rusko uvedla, že Česká republika situaci dlouhodobě sleduje a veškeré kroky koordinuje se spojenci a partnery.

„Věřím, že diplomatická jednání povedou k deeskalaci současné situace na hranicích Ukrajiny. Chceme mírový a korektní vztah s Ruskem,“ sdělila s tím, že spojenci musejí být připraveni na všechny možnosti včetně ozbrojeného konfliktu.

Jak připomněly Novinky.cz, dodávku zbraní na Ukrajinu už oznámila Velká Británie. Estonsko, Lotyšsko a Litva dodají Ukrajině protitankové a protiletadlové střely americké výroby. (pel)

Američan Blinken přijel Ukrajinu varovat před Ruskem a přivezl jí zbraně za miliardy

Válka mezi NATO a Ruskem pokračuje: Aliance Moskvě neustoupí. Kreml nechce dál jednat