Praha bude v roce 2022 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 93 miliard korun. Příjmy a výdaje budou ve výši 92,6 miliardy korun. Na investice půjde přibližně 19,68 miliardy, z toho více než 4 miliardy spolkne stavba metra D. Návrh, který připravilo vedení v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), dlouhodobě kritizují opoziční ODS a ANO, podle kterých je plný nekoncepčního utrácení, které nepovede k rozvoji hlavního města. 

Návrh rozpočtu schválili pražští zastupitelé.

Na běžné výdaje Praha počítá s 70,92 miliardami korun. Nejvíce peněz půjde do dopravy a školství, a to 21 miliard korun.

Na zdravotnictví a sociální oblast je vyčleněno zhruba 3,3 miliardy korun. Do městské infrastruktury poputuje asi 2,7 miliardy na obnovy vodovodů a kanalizace nebo oprav mostů.

Dále půjde 750 milionů na obnovu Průmyslového paláce na Výstavišti.

Oproti letošnímu roku běžné výdaje vzrostly, což je způsobeno např. růstem výdajů 1,5 miliardy na MHD, náklady na údržbu komunikací vzrostly o půl miliardy, více než 100 milionů znamená nárůst na svoz odpadu a stejná částka bude přidána na granty v sociální oblasti.

V kapitálových výdajích je nejvíc peněz vyčleněno na dopravu, a to asi 8,3 miliardy; jednou z největších položek je stavba metra D z Pankráce do Písnice, která spolkne 4 miliardy korun.

Metropole také plánuje v příštím roce také splácet dluhy a další peníze vloží do rezervy.

Opoziční ODS a ANO návrh rozpočtu dlouhodobě kritizují. Poukazují třeba na to, že zahrnuje nízkou částku např. na sport, kulturu či bytovou politiku.

Šéf pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček, o kterém se mluví jako o možném kandidátovi na primátora, upozornil, že rozdíl mezi tím, co trápí běžné Pražany, a investičními prioritami současné magistrátní koalice je naprosto propastný.

Kritika dále směřovala například na havarijní stav Libeňského mostu, s jehož opravou město v rozpočtu nepočítá.

Zastupitelstvo na konci loňského roku schválilo pro letošek rozpočet Prahy s příjmy 79,1 miliardy a výdaji 89,15 miliardy korun. V průběhu roku byly k 30. červnu navýšeny příjmy zhruba na 86,24 miliardy a výdaje na 101,62 miliardy.

V roce 2020 hlavní město jako celek hospodařilo s přebytkem 8,9 miliardy korun, což je asi o 5,8 miliardy meziročně méně. (pel)