Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu Pirátů Ivana Bartoše, kandidáta na vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, který má být ve vládě odpovědný také za digitalizaci. Kvůli prokázané nákaze koronaviru u prezidenta jednání probíhalo opět ze skleněné budky, která se na internetu stala terčem vtipů a lidé jí vymýšlejí trefná pojmenování jako „akvárium pro rybičky“ nebo „skleněná krabice“. 

Bartoš schůzku označil za zajímavou. Hovořili o budoucím směřování a prioritách resortu, který má Bartoš vést.

Diskutovali také o dostupnosti bydlení v Česku, problematice investičního bydlení a ubytovacích služeb typu AirBnB či stavebním zákoně, který by umožnil rychlejší výstavbu a získávání povolení.

Schůzky se všemi kandidáty nové vlády Petra Fialy podle Bartoše v současné situaci znamenají zdržení.

„V tuto chvíli je to setkávání naplánováno na budoucí dva týdny, což v té poměrně složité situaci, ve které občané i firmy jsou, znamená zdržení. Je tu vláda v demisi, máme tu souběh premiéra v demisi a nově jmenovaného Petra Fialy. Mohlo by se to z mého pohledu posouvat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav pana prezidenta. Přestože mu teď byl diagnostikován covid, tak evidentně ty schůzky probíhají,” uvedl Bartoš.

Prezident chce schůzky s kandidáty do vlády dokončit již příští pátek. Kandidáti budou zváni v abecedním pořadí.

Zeman už dříve uvedl, že má problém s jedním ministerským adeptem. Fiala sice konkrétní nebyl, protože se s prezidentem dohodli, že jméno „problémového“ adepta nebude zatím sdělovat, ale podle informací iDnes.cz jde o pirátského uchazeče na post ministra zahraničí Jana Lipavského, a to nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Pirátský šéf Bartoš však spekulace odmítl potvrdit. (pel)

Šéfka hygieniků zarazila nakaženému Zemanovi jmenování Fialy premiérem