Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) má covid-19. Pozitivní test na koronavirus měla i hlavní hygienička Pavla Svrčinová Oba nastoupí do 14denní izolace.

„Z pátku na sobotu mi nebylo dobře, proto jsem si došel preventivně na PCR test. Ten bohužel ukázal, že jsem pozitivní. Nastupuji tak do 14denní izolace. Díky očkování mám mírný průběh, a budu tak pracovat z domova,” napsal v neděli na Twitteru končící ministr zdravotnictví.

Pozitivní test na koronavirus měla i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

A covid-19 prokázaný u prezidenta Miloše Zemana zkomplikoval i jmenování Petra Fialy (ODS) novým premiérem, které muselo být odloženo z pátku na neděli.

V pondělí pak prezident zahájí jednání s jednolitými kandidáty na ministry Fialovy vlády. První přijde na řadu šéf Pirátů Ivan Bartoš, který by se měl stát vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj.

Pandemie covidu-19 v Česku v posledních týdnech výrazně sílí, prudce přibývají počty nakažených, které ve všední dny šplhají vysoko přes 20 tisíc.

V neděli 28. listopadu 2021 v Česku přibylo 9 292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie.

Česko je podle týdenní incidence druhou nejvíce zasaženou zemí Evropské unie, hůře je na tom jen Slovensko.

V nemocnicích je s koronavirem hospitalizováno přes 5 800 lidí, téměř 950 z nich je ve vážném stavu.

Od začátku pandemie v březnu 2020 se v Česku potvrdilo přes 2,1 milionu případů. (pel)

Šéfka hygieniků zarazila nakaženému Zemanovi jmenování Fialy premiérem