Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta, přezdívaný Velkej čáp, dostal od Městského soudu v Praze trest 6 let vězení s ostrahou za zmanipulování sportovních dotací. Zaplatit musí rovněž 5 milionů korun. Škoda, která vznikla státu, je 175 milionů korun. 

Exnáměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová dostala 6,5 roku ve věznici s ostrahou a peněžitý trest 2milióny korun.

Předsedu České unie sportu Miroslava Janstu soud osvobodil. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Pelta a Kratochvílová podle soudu nezákonně ovlivňovali rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací. Dopustili se tak zneužití pravomoci, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kratochvílová ve stádiu pokusu a Pelta v podobě návodu k těmto trestným činům. Peltovi soud navíc uložil pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech včetně sportovních asociací i klubů.

Podle pražského městského soudu se pokusili způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun.

Naopak soud zprostil Peltu s Kratochvílovou obžaloby z korupce, to samé platí i o někdejším šéfovi odboru sportu ministerstva Zdeňku Břízovi.

Další obžalované – předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu, sekretáře unie Jana Boháče, exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu i ČUS a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) – soud osvobodil.

Podle dříve uveřejněných informací si měl fotbalový boss Pelta vybírat sám složení dotační komise, která rozdělovala miliony určené do sportu. Podle vyšetřovatelů spolu s Kratochvílovou navrhovali členy do expertní komise tak, aby v ní zasedli lidé jim loajální a blízcí.

Na rozdělování peněz se navíc předem domlouvali v pronajatém bytě v centru Prahy.

Kauza stála křeslo i tehdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). (pel)

Velkej čáp Pelta a spol. před soudem: Dotace dostávaly fiktivní kurzy. Stát má škodu přes 1 mld.