Prezident republiky Miloš Zeman by měl být po 7 týdnech hospitalizace propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice. (Ilustrační foto)

Prezidenta Miloše Zemana po téměř 7 týdnech hospitalizace pustí z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Strašnicích. Definitivně o tom rozhodnou lékaři ve čtvrtek podle aktuálního zdravotního stavu prezidenta. Hlava státu by poté měla odjet na zámek v Lánech, kde chce v pátek jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.

Informoval o tom server Seznam Zprávy a následně to potvrdily i zdroje Blesku.

„Kancléř prezidenta republiky dnes potvrdil, že Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek. Konkrétní čas jmenování bude upřesněn během zítřka,“ potvrdil v SMS zprávě Seznam Zprávám mluvčí ODS Václav Smolka.

Zatím však není jasné, zda by prezident byl z nemocnice propuštěn dlouhodobě, nebo by byl v plánu jeho návrat do zařízení.

Šéf lékařského konzilia Tomáš Zima už dříve řekl, že prezident by měl v nemocnici ještě zůstat, aby nabral síly.

Zemana převezli do ÚVN 10. října kvůli zhoršení chronického onemocnění a ležel na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice.

V posledních dnech byl Zeman přeložen na lůžko dlouhodobé péče, a to především proto, aby mohl přijímat i jiné návštěvy než jen své nejbližší. (pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil