Evropský soud nařídil pokutu půl milionu eur za každý den provozu dolu Turów. Polsko ani tak těžbu neukončí.

Polsko musí platit pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów v česko-polsko-německém pohraničí. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Platit musí až do doby, než práce v dole ukončí, což se polská vláda nechystá. 

Soudní dvůr na žádost Prahy letos v květnu nařídil okamžitě zastavit veškeré práce v Turówě.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale už tehdy avizoval, že Varšava nařízení nedodrží, protože by to mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost Polska a zaměstnanost v regionu.

Polsko proto požádalo soud o jeho zrušení, což však nyní soud EU zamítl a Varšavě vyměřil zmíněnou pokutu.

Podle vyjádření soudu přihlížel zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví.

Proto „je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500 tisíc eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření“, uvedl soud.

Česko přitom původně po Polsku žádala 5 milionů eur (127,3 milionu korun) za každý 1 den těžby v hnědouhelném dole Turów.

Česko s Evropskou komisí řeší problematiku Turówa dlouhodobě, což loni vyústilo v zahájení šetření vůči Polsku ze strany Evropské komise pro možné porušení unijního práva ze strany členského státu.

Polsko na konci ledna 2020 obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Liberecký kraj poté podal stížnost k Evropské komisi, protože postup Polska považuje za nezákonný.

Obce v pohraničí se záměru rozšíření dolu dlouhodobě bránily. Lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. (pel)