Odbory se s Babišem na zvýšení mezd ve státní sféře neshodly. (Ilustrační foto)

Spor o růst platů státních zaměstnanců pokračuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) se s zástupci vlády a odbory na růstu platů státních zaměstnanců nedohodl. Zatímco hnutí ANO prosazuje růst o 1 400 korun, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje všem plošně přidat 3 tisíce korun.

O návrhu nyní budou podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly jednat experti odborů a ministerstva financí.

Informoval o tom na Twitteru šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Dnes jsme na jednání s odbory k platům ve státním sektoru zopakovali s Janou Maláčovou náš návrh na růst o 3 tisíce Kč do tarifu pro všechny. Ten podpořily i odbory. K dohodě s Andrejem Babišem zatím nedošlo, budeme dále jednat,“ napsal Hamáček na Twitter. 

S návrhem přidat všem plošně 3 tisíce přišla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

„Jednání vlády s odbory, které jsem svolala k platům státních zaměstnanců, se nikam neposunulo. Za ČSSD trváme na navýšení o 3 tisíce do tarifu, jde nám zejména o nejhůře finančně ohodnocené pracovníky v 1. linii,“ uvedla Maláčová.

Za svým si stojí i Českomoravská konfederace odborových svazů.

„Ráno jsem na jednání s premiérem jasně zopakoval náš požadavek na zvýšení platů minimálně o 6 procent (jako politikům) nebo 3 tisíce plošně všem. V době, kdy rychle rostou ceny, je třeba dát lidem alespoň nějakou naději,“ oznámil Středula.

Premiér Andrej Babiš však nadále trvá na tom, aby mzdy rostly pouze o inflaci. Státní zaměstnanci by tak dostali navíc zhruba 1 400 korun.

Koaliční sociální demokraté i odbory ale chtějí vyšší navýšení, navrhují růst o 6 procent, nebo paušální přidání o 3 tisíce korun.

Resort ministerstva práce spočítal, že navýšení platů by státní rozpočet vyšlo na 20 miliard korun.

A skutečné dopady na rozpočet předložily i odbory. Ve veřejném sektoru v 1. čtvrtletí pracovalo 699 400 lidí. V případě, že by všichni měli dostat od ledna 3 tisíce korun navíc, dělalo by to 25,2 miliardy. K tomu je však nutné připočítat odvody.

Průměrný hrubý plat zaměstnance státu se loni zvýšil meziročně o 2 686 korun na 39 747 korun měsíčně. Podle Českého statistického úřadu představovala průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celé ekonomice 35 662 korun. (pel)

Maláčová chce přidat 3 tisíce všem státním zaměstnancům. V rozpočtu na to chybí 20 miliard