Přes 13 tisíc migrantů převážně z Haiti se utábořilo u hranic mezi Mexikem a Texasem. Bílý dům chce urychlit jejich vyhoštění. Uprchlíci se shromáždili pod mostem Del Rio a čekali, až se odevzdají americké pohraniční hlídce a požádají o azyl.

Vzhledem k tomu, že se pod mezinárodním mostem v pátek už tlačilo odhadem 13 tisíc migrantů a další tisíce se očekávaly, vyhlásil starosta Del Ria Bruno Lozano nouzový stav a požádal o státní pomoc.

Stávající vládu prezidenta Joea Bidena Lozano kritizuje za nedostatečnou migrační politiku.

Americké úřady část běženců odsunuly na jiná místa.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo, že v této oblasti mexicko-americké hranice budou navýšeny kapacity a od pondělí bude k dispozici přinejmenším 400 příslušníků celníků a pohraniční stráže. To má umožnit během tří dnů vyhostit větší množství lidí.

Vláda prezidenta Joea Bidena má v plánu vyhošťovat migranty letecky do země původu. Protože ve skupině převažují migranti z Haiti, jednají američtí představitelé se zástupci této karibské země o navracení uprchlíků.

Haitští migranti, kteří se snaží uniknout chudobě, hladu a beznaději ve své domovské zemi, uvedli, že je plány USA na jejich rychlé odeslání zpět neodradí. (pel)

Z Mexika vyrazila do USA další karavana stovek migrantů. Chtějí urychlit azylové řízení

Biden sliboval migrantům otevřít USA, ale Trumpova opatření nakonec nezrušil

Biden pozval do USA migranty. Tisíce běženců z Latinské Ameriky se už vydaly na pochod