Obydlí na Marsu by se mohla stavět z prachu a tělních tekutin astronautů. (Ilustrační foto)

Přeprava jedné cihly na Mars může stát více než 1 milion liber (30 milionů korun). Budoucí výstavba marťanské kolonie na rudé planetě by se proto mohla vyšplhat na astronomickou částku. Vědci z univerzity v Manchesteru ale nyní přišli na způsob, jak vytvořit betonu podobný stavební materiál z vesmírného prachu a tělesných tekutin astronautů, jako je krev, pot a slzy.

Studii zveřejnili v odborném časopise Materials Today Bio.

Náklady na přepravu jedné cihly na Mars byly odhadnuty na přibližně 1 milion liber (30 milionů korun), což znamená, že budoucí marťanští kolonisté budou muset využít zdroje, které mohou získat na místě.

Vědci prokázali, že běžný protein z krevní plazmy albumin se může smíchat s prachem z Marsu nebo Měsíce.

Výsledný nový materiál, nazývaný AstroCrete, měl pevnost v tlaku přibližně stejnou jako v běžném betonu.

Kromě toho však vědci zjistili, že smícháním prachu s močovinou, která se kromě moči nachází i v slzách či potu, se může pevnost zvýšit až o 300 procent.

Ve studii vědci vypočítali, že šest astronautů na dvouleté misi by mohlo vytvořit kolem 500 kilogramů speciálního betonu.

Pokud by ho použili jako maltu pro pytle s pískem či cihly vyrobené čistě z marťanského prachu, každý astronaut pak dokáže vyrobit dostatek materiálu na rozšíření obydlí pro další osobu. S každou misí by se tak velikost marťanské kolonie zdvojnásobila.

Použití krve přitom není nic nového – zvířecí krev byla dříve používána jako pojivo malty. (pel)