Sněmovna ani na potřetí neodhlasovala prodloužení zákonné dovolené na nejméně 5 týdnů. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Poslanecká sněmovna opět neodhlasovala prodloužení zákonné dovolené o další týden na celkových nejméně 5 týdnů. Návrh, který podporuje i ČSSD, předložila již dříve KSČM. Stejně jako letos na jaře se však poslanci ani nyní nedopracovali dále, než k diskusi nad příslušnou novelou zákoníku práce. Na hlasování vůbec nedošlo.

Prodloužení dovolené o další týden tak „spadlo pod stůl“, neboť současná Sněmovna se již k projednání nedostane. Její mandát skončí začátkem října novými sněmovními volbami.

Proti delší zákonné dovolené zaměstnanců se ostře vymezili zejména poslanci ANO Pavel Juříček a Jiří Bláha.

Podnikatel Juříček označil návrh za jeden z nejhorších nápadů v tomto volebním období.

„Chcete rozdělovat ne svoje peníze, ale chcete rozdělovat cizí peníze!“ vyčetl předkladatelům.

Varoval před tím, že se firmy začnou orientovat na agenturní zaměstnance.

„Důsledky mohou být jenom ty, že místo poctivého zaměstnávání kmenových lidí se budou firmy víc orientovat na různé agenturní zaměstnávání,“ zdůraznil Juříček.

Návrh označil za pokus o likvidaci tuzemské ekonomiky.

„A říkám, je to střelba do obou noh. To už není střelba jen do jedné nohy. To si musíte uvědomit,“ kritizoval návrh Juříček.

Bláha varoval před rozevíráním nůžek mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a před postupným návratem pravidel k socialismu.

Malé a střední firmy, v nichž podle poslance pracuje nejvíce lidí, si kvůli nedostatku zaměstnanců na trhu práce nemohou poskytování pěti týdnů dovolené dovolit.

„Pro mě to je z řad komunistů návrh na nový třídní boj, protože běžný člověk nechápe to, jak jsou firmy přetížené starostmi o to, aby zařídily práci, aby zařídily finance, aby se zbavily dluhů, aby znova nastavily nové pořádky ve firmách,“ řekl Bláha.

Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) zdůraznila, že kvůli situaci na trhu práce by měla být předloha účinná až od roku 2023.

„Zaměstnanci si pět týdnů dovolené zaslouží,“ argumentovala.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa není pětitýdenní dovolená něco, co by nebylo možné zavést.

„Chápu, že malé firmy v pěti deseti lidech to mají mnohem složitější. Pro ty to bude velmi problematické, těch pět týdnů dovolené, ale ty ostatní firmy to jistě mohou zvládnout.“

„Jsem přesvědčen, že boj proti tomu, abychom těm dalším 20 % zaměstnanců to umožnili, není správný. Nechte jim to!“ žádal Filip.

Prodloužení délky dovolené podpořil i poslanec ČSSD Petr Dolínek.

„…já bych zaměstnance nepodceňoval. Ony totiž ty vaše slavné firmy by bez těch zaměstnanců nebyly, prostě by neexistovaly. Tak z nich nedělejte nějaké stádo, které neví, co dělá. Zaměstnanci dobře vědí, co dělají,“ zdůraznil.

Schvalování delší dovolené Sněmovna přerušila už v březnu a v dubnu. (sfr)