Hypotéky v srpnu 2021opět zdražily, průměrná sazba stoupla na 2,32 procenta. (Ilustrační foto)

Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla v srpnu 2021 o dalších 9 bazických bodů na 2,32 procenta z červencových 2,23 procenta a pokračuje tak v růstu. Tříprocentní hranice tak může být na konci roku pokořena, odhaduje Fincentrum Hypoindex. Objemy poskytnutých hypoték sice v srpnu klesly, přesto jsou opět rekordní.

Od března letošního roku, kdy začaly hypoteční sazby růst, vzrostla průměrná sazba hypoték již o 0,39 procentního bodu.

„I podle aktuálních nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank je jasné, že současná hodnota 2,32 procenta rozhodně není ta hodnota, na které se růst zastaví. Dá se tedy předpokládat, že ve druhé polovině roku se budeme čím dál víc přibližovat hranici tří procent,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Banky v srpnu sjednaly 10 444 hypoték v celkovém objemu 33,731 miliardy korun. Oproti červenci klesl počet i objem zhruba o 5 procent a ve srovnání s červnem o čtvrtinu, přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentrum Hypoindexu.

Meziroční srovnání ukazuje, že se hypotečnímu trhu stále velmi daří. Ve srovnání se srpnem 2020 totiž vzrostl objem poskytnutých hypoték o více než 75 procent a v porovnání se srpnem 2019 dokonce o 136 procent.

Průměrná výše hypotéky vzrostla v srpnu o zhruba 14,5 tisíce korun na 3 229 731 korun.

Jak Fincentrum Hypoindex upozornilo, přestože nárůst průměrné hypotéky oproti minulým měsícům přibrzdil, na pokles cen nemovitostí to na realitním trhu zatím nevypadá.

„Průměrná výše poskytnuté hypotéky se letos bude blížit k hranici 3,5 milionu korun. I nadále totiž platí, že není důvod, aby cena nemovitostí v ČR začala klesat,“ uvedl Sýkora.

Za prvních osm měsíců roku sjednaly banky hypotéky již za téměř 293 miliard korun. Je tak již téměř jisté, že hranici 300 miliard korun pokoří hypoteční trh už během září.

Do konce roku by se objem poskytnutých hypoték mohl přiblížit (či dokonce pokořit) i hranici 400 miliard korun.

Během srpna zdražila hypotéky Fio banka, Moneta Money Bank a Sberbank a v první polovině září se rozhodly zvýšit úrokové sazby i největší hypoteční banky.

Česká spořitelna, skupina ČSOB i Komerční banka zdražily hypoteční úvěry shodně o 0,2 procentního bodu. Od 20. září vzrostou sazby i v Air Bank, a to o 0,25 procentního bodu.

Česká národní banka (ČNB) je připravena zvyšovat základní sazby na každém dalším zasedání. Do konce roku by tak mohla základní sazba vzrůst ze současných 0,75 procenta až na 1,5 procenta či 1,75 procenta. (pel)