Česká republika musí s uhlím skoncovat dříve, aby do roku 2030 splnila energetické a klimatické cíle Evropské unie (EU). Uvedla to ve studii Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která detailně přezkoumala českou energetickou politiku. 

„Česká republika se musí připravit na dřívější postupné vyřazování uhlí, než se původně předpokládalo, a vyvinout nízkouhlíkové zdroje energie, které by jej nahradily, a zároveň podniknout kroky ke zmírnění hospodářských a sociálních dopadů v regionech produkujících uhlí,“ informovala IEA ve zprávě publikované na webu.

Studie připomněla, že v současné době představuje uhlí téměř polovinu výroby elektrické energie v České republice a pokrývá čtvrtinu její poptávky po vytápění domácností, přičemž uhlí má v rámci stávajících politik i nadále hrát důležitou roli do 30. let 20. století.

Nová politika Evropské unie v oblasti energetiky a klimatu, včetně balíčku „Fit pro 55,“ si však pravděpodobně vynutí dřívější vyřazení uhlí. Rostoucí ceny za emisní povolenky totiž způsobí, že uhlí bude ve srovnání s jinými zdroji elektřiny a tepla méně konkurenceschopné.

„Vyzývám českou vládu, aby začala lépe využívat různé nízkouhlíkové zdroje energie, které jí mohou pomoci přejít bezpečným způsobem na čistší energetický systém a pohánět ekonomiku po další desetiletí,“ řekl šéf IEA Fatih Birol.

Zpráva dále uvádí, že postupné ukončení těžby uhlí a těžby uhlí v České republice představuje ekonomické a sociální výzvy, protože toto odvětví je důležitým zaměstnavatelem, zejména v regionech s relativně slabými ekonomikami.

K zajištění veřejné podpory transformace energetiky může Česká republika využít dostupné fondy a mechanismy Evropské unie na pomoc postiženým komunitám.

Podle zprávy klesající spotřeba uhlí v letech 2009 až 2019 pomohla snížit emise CO2 v České republice o 14 procent. ČR ale přesto v tomto a řadě dalších ukazatelů zůstává nad průměrem zemí, které IEA zkoumala. (pel)

EU je s klimatickými cíli pozadu: Splní je se zpožděním až o 21 let, tvrdí studie

Brusel nasype do regionů závislých na uhlí přes 445 miliard. Česko dostane 41 miliard

Teplárny v Česku musí do roku 2030 investovat 100 miliard, aby skoncovaly s uhlím