Česko se propadlo v žebříčku ekonomické svobody na 27. místo ze 165 sledovaných států světa. V loňském roce se přitom umístilo na 24. místě, o dvě příčky níže než předloni. Nejsvobodnější zemí světa je nadále podle žebříčku Hongkong, naopak nejméně svobodná zůstala Venezuela.

Vyplynulo to ze žebříčku „Economic Freedom of the World Index“ (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser, o kterém v tiskové zprávě informoval Liberální institut.

„Loni došlo k mírně paradoxnímu výsledku, kdy index ekonomické svobody v Česku absolutně stoupl, ale v žebříčku si Česko pohoršilo, protože v jiných evropských zemích v absolutních číslech rostl rychleji. Letos jde o pokles relativní i absolutní,“ okomentoval letošní výsledky Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu.

V čele žebříčku jsou opět Hongkong a Singapur. Nový Zéland, Švýcarsko, Gruzie, Spojené státy, Irsko, Litva, Austrálie a Dánsko uzavírají nejlepší desítku.

Hongkong je na čele žebříku nepřetržitě od roku 1990. Letošní výroční zpráva, která pracuje s daty za rok 2019 (poslední dostupná data) však varuje, že nedávné události pravděpodobně budou znamenat pokles hongkongského skóre, jakmile budou dostupná data za roky 2020 a 2021.

Další zajímavé příčky jsou např. Japonsko (18.), Německo (22.), Itálie (47.), Rusko (100.).

Rakousko je hned za Českem na 28. místě, Slovensko na 47. místě, Maďarsko na 54. místě a Polsko na 75. místě.

Desítka nejhůře umístěných zemí čítá Středoafrickou republiku, Demokratickou republiku Konžskou republiku, Sýrii, Kongo, Írán, Zimbabwe, Alžírsko, Libyi, Súdán a Venezuelu.

Despotické země jako Severní Korea a Kuba nemohou být v důsledku nedostupnosti dat zařazeny do žebříčku.

Zprávu vypracovali výzkumníci James Gwartney, Robert Lawson, Ryan Murphy a Joshua Hall z univerzit ve Spojených státech. Předmětem měření je ekonomická svoboda (šíře osobní volby, možnost vstoupit na trh, bezpečnost soukromě vlastněného majetku, vláda práva atp.), zkoumaná na základě politiky a institucí ve 165 zemích a teritoriích. (pel)