Vrbětice a další obce dostanou celkem 700 milionů korun jako odškodné za exploze v muničním skladu před 7 lety. O vyplacení finančních kompenzací rozhodla Poslanecká sněmovna. Pokud kompenzace neodmítne Senát, půjde z veřejných zdrojů do poškozeného regionu celkem 700 milionů korun, které si rozdělí kraj, obce a obyvatelé.

Obyvatelé obcí z okolí vrbětického muničního areálu dostanou finanční kompenzaci za důsledky explozí v roce 2014.

K odškodnění dojde na základě speciálního zákona. Jeho návrh byl projednán zkráceně a schválen již v první čtení. Hlasovalo pro něj 113 ze 123 přítomných poslanců. Nikdo nebyl proti.

Postup podle zákona o státní pomoci, kdy by stát poskytl pomoc na obnovu zničeného majetku, by byl možný pouze v případě, že by byl vyhlášen stav nebezpečí.

Vyhrazené finanční prostředky by se podle poslaneckého návrhu měly rozdělit mezi Zlínský kraj, obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jejich obyvatele.

První sklad ve Vrběticích explodoval v polovině října roku 2014. Při výbuchu zahynuli dva lidé.

Druhý sklad explodoval v prosinci 2014.

Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

Tuzemské úřady v čele s premiérem Babišem a ministrem vnitra Hamáčkem až letos vystoupili z podezřením, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích byli zapojeni příslušníci tajné služby Ruské federace. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Rusko se vysmálo požadavku Česka na 1 miliardu za Vrbětice jako vyděračství