Ekonomika ČR ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostla o 7,8 procenta. (Ilustrační foto)

Ekonomika v ČR prudce vzrostla. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve druhém čtvrtletí roku 2021 zvýšil meziročně o 7,8 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí nyní česká ekonomika vzrostla o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

K nárůstu přispělo uvolnění restrikcí proti koronaviru, zvýšená zahraniční poptávka i vyšší spotřeba domácností.

Meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP) ve výši 7,8 procenta překonal předchozí zatím největší meziroční růst ekonomiky z druhého čtvrtletí 2006, kdy činil 7,5 procenta.

„Rozvolňování protiepidemických opatření umožnilo domácnostem částečně realizovat odloženou spotřebu. Zvýšily se i výdaje domácností za služby,“ vysvětlil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Na první pohled prudký meziroční růst tuzemského HDP za 2. čtvrtletí letošního roku souvisí primárně s tím, že jde o srovnání s rokem 2020, kdy výkonnost ekonomiky v době pandemie prudce poklesla a kdy hrubý domácí produkt byl nízký ve srovnání s předpandemickým rokem 2019.

Za celý rok 2020 se HDP v Česku snížil o 5,6 procenta.

Podle zveřejněných informací k meziročnímu růstu HDP ve 2.čtvrtletí roku 2021 pozitivně přispěla zahraniční poptávka a výdaje na tvorbu hrubého kapitálu.

Rostly také výdaje na konečnou spotřebu domácností. Meziroční růst hrubé přidané hodnoty byl nejvíce ovlivněn vývojem v průmyslových odvětvích.

S tím, že mezičtvrtletní srovnání pozitivně ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

V prvním čtvrtletí roku 2021 česká ekonomika meziročně klesla o 2,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomický výkon za 1. čtvrtletí klesl o 0,3 procenta.

Důsledky epidemie koronaviru se na výkonosti tuzemské ekonomiky začaly projevovat na jaře roku 2020. První případy koronavirové epidemie se v ČR objevily 1. března. Vláda následně začala zavádět restriktvní opatření vůči soukromému sektoru i proti volnému pohybu osob.

EU vzrostla o 1,9 %

Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostla o 1,9 procenta. Dostala se tak z poklesu o 0,1 procenta v prvním kvartálu letošního roku, který byl způsoben negativní dopady koronavirové pandemie.

Ve prvním rychlém odhadu to oznámil evropský statistický úřad Eurostat. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nejhlubší propad v novodobé historii Česka: HDP se loni propadl o 5,6 procenta