Prezident Miloš Zeman chce pomoci afghánským spolupracovníkům českých vojáků. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman chce zachraňovat spřátelené Afghánce před pomstou vítězícího Talibánu. Ministru obrany Lubomíru Metnarovi (ANO) doporučil, aby ČR poskytla pomoc spolupracovníkům české armády v Afghánistánu. Radikálové je považují za zrádce, špiony a vyhrožují jim smrtí.

Na Twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky Miloš Zeman při nedávném setkání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem doporučil poskytnout pomoc těm, kdo v Afghánistánu pomáhali Armádě České republiky a kterým nyní hrozí zavraždění Talibánem,“ napsal.

Doplnil, že Zeman se domnívá, že “ jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt“.

O tom, zda bude pomoc nakonec poskytnuta, bude v pátek jednat Babišova vláda.

Deník Právo tento týden informoval, že pomoc se má týkat asi 30 Afghánců a jejich rodin.

K přesunu afghánských spolupracovníků české armády vyzvali vládu tento týden v otevřeném dopise také veteráni, vojáci, organizace prosazující ochranu lidských práv a řada osobností veřejného života.

Spojencům v misi pomáhaly desetitisíce Afghánců jako tlumočníci, kuchaři, zásobovači nebo průvodci či informátoři. Ti se však nyní bojí o sebe i své rodiny, protože je Tálibán považuje za zrádce a vyhrožuje jim smrtí.

Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán loni na konci února podepsaly mírovou dohodu. Vojáci USA a dalších zemí NATO se do 14 měsíců mají zcela stáhnout z Afghánistánu.

Od 1. května 2021, kdy USA, NATO a další spojenci zahájili stahování posledních vojáků z Afghánistánu, Tálibán kromě klíčových přechodů kontroluje 85 procent území.

Poslední čeští vojáci se z Afghánistánu vrátili na konci letošního června. Alianční mise v se od roku 2002 účastnilo na 11 500 českých vojáků, někteří z nich i opakovaně. Jednalo se o vůbec nejdelší operační nasazení v historii Armády ČR. (pel)

Česko bude po útěku ze země zachraňovat afghánské rodiny. Dá jim nový domov

Tálibán začal vybírat clo na afghánských hranicích. Západu nadiktoval další podmínky

Biden dá 100 milionů USD na evakuaci Afghánců, kteří pomáhali USA a prchají před Tálibánem