Česká republika už dostala v roce 2021 od Evropské unie o 38,7 miliardy korun více, než do bruselské kasy odvedla. V průběhu 1. pololetí 2021 obdrželo Česko z rozpočtu EU příjmy ve výši celkem 71,5 miliard korun a současně odvedlo do evropského rozpočtu 32,8 miliardy korun. Stejně jako v předchozích letech tak Česko zůstalo čistým příjemcem unijních dotací.

V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí.

Čistá pozice ČR tak v první polovině roku 2021 dosáhla výše 38,7 miliardy korun, celkem od vstupu do EU v roce 2004 se blíží k hranici jednoho bilionu korun.

„Pololetních plus 39 miliard představuje druhé nejvyšší čisté saldo od roku 2016. Naše členství v Evropské unii tak dává jednoznačně smysl, a to nejen finančně. Uplynulých 17 let u nás evropské peníze pomáhají financovat výstavbu železniční sítě, modernizace městské veřejné dopravy, dostavby a vybavení nemocnic či rekonstrukce škol. Projekty, ze kterých naši občané benefitují každý den,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Celkově ČR od svého vstupu do EU 1. května 2004 do 30. června 2021 zaplatila do rozpočtu EU 709,8 miliardy korun a získala 1,64 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 934,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

„Předpokládám, že celkovou čistou pozici ve výši jednoho bilionu korun bychom měli dosáhnout nejpozději v první polovině roku 2022,“ odhadla Schillerová.

Za letošním kladným pololetním saldem ČR vůči rozpočtu EU ve výši 38,7 miliardy korun stály i nadále především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti ve výši 43,8 miliardy korun, dále pak příjmy z fondů Společné zemědělské politiky ve výši 27,7 miliardy korun. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.